Grozd-Mlavski rejon

Veći deo vinograda smešten oko Požarevca, Petrovca na Mlavi i Žabara bio je prepoznatljiv po kvalitetnom grožđu i pre 50 i više godina.

Pre Drugog svetskog rata znatne površine pod grožđem bile su na bregovima iznad Srebrnog jezera a vina spravljana u seoskim podrumima Kisiljeva i drugih sela brodovima su otpremana na trpeze Beča, Pešte, Praga...

U severnom delu vinogorja, na kraju Stiške ravnice i na pitomim obroncima iznad Dunava u ataru sela Kličevac danas izuzetno uspevaju kaberne sovinjon i šardone. I na brežuljcima oko Žabara prema Homoljskim planinama niču novi vinogradi i savremene vinarije. Iznad sela Viteževa ove jeseni odlično su rodili sovinjon blan, pino sivi, Traminer, Marselan... Sve više je i naših proizvođača barik buradi koji uspešno pariraju francuskom, mađarskom, hrvatskom hrastu...

Urednik emisije Dušan Veličković

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом