Читај ми!

Đoković na korak do olimpijskog sna, Alkaraz poslednja prepreka

Najbolji srpski teniser Novak Đoković igraće finale olimpijskog turnira protiv Španca Karlosa Alkaraza. Duel je zakazan kao drugi na terenu "Filip Šatrije" i početak se očekuje oko 14.00 časova. Direktan prenos je na Prvom programu RTS, a najvažnije detalje i rezultat pratite na našem portalu.

Ђоковић на корак до олимпијског сна, Алкараз последња препрека Ђоковић на корак до олимпијског сна, Алкараз последња препрека

Olimpijski turnir za tenisere u Parizu završava se novim poglavljem velikog rivalstva dva tenijska genijalca iz dve različite ere - Novaka Đokovića i Španca Karlosa Alkaraza.

Program na Stadionu "Filip Šatrije" počinje u 12.00 sati, a finalni duel trenutno drugog i trećeg igrača na ATP listi drugi je po rasporedu i uslediće nakon meča za bronzu ženskih parova.

Iako je srpski teniser 16 godina stariji od Alkaraza, obojica će prvi put igrati u finalu olimpijskog turnira. Španac na svom debitantskom učešću, a Đoković iz petog pokušaja da ostvari dugo sanjani olimpijski san i osvoji jedino vredno i važno što mu u karijeri nedostaje.

Đoković je put do olimpijskog finala započeo rutinskom pobedom protiv Australijanca Metjua Ebdena (2:0), kojem je prepustio samo jedan gem. U drugom kolu je već savladao jednog (malo starijeg) Španca - Rafaela Nadala (2:0), a u osmini finala Dominika Kepfera iz Nemačke (2:0). Ni Grk Stefanos Cicipas nije mu uzeo set u četvrtfinalu (2:0), a pobedom nad Italijanom Lorencom Muzetijem (2:0) u polufinalu obezbedio je srpskom timu drugu medalju u Parizu.

Ni Alkaraz još uvek nije izgubio set u Parizu - redom je bez mnogo muke pobeđivao Hadija Habiba (Liban), Talona Grikspora (Holandija), Romana Safijulina (Rusija), Tomija Pola (SAD) i Feliksa Ože-Alijasima (Kanada).

Najstariji protiv najmlađeg finaliste na Igrama

Biće ovo sedmi put da se Đoković i Alkaraz gledaju preko mreže. Tradicija se nastavlja jer kad god su se sreli na terenu, bilo je to u polufinalu ili finalu turnira. Do sada su obojica zabeležila po tri trijumfa.

Jedini ovogodišnji međusobni duel - u finalu Vimbldona, pripao je Alkarazu, koji je Đokovića na istom mestu i u isto vreme savladao i prošle sezone. Samo jednom su igrali na šljaci i samo jednom u Parizu - u polufinalu Rolan Garosa prošle godine, kada je srpski teniser slavio pobedu.

Ukoliko Alkaraz trijumfuje u Parizu objediniće u jednoj godini titule na Rolan Garosu, Vimbldonu i Olimpijskim igrama, a to je jedino uspeo njegov sunarodnik Rafael Nadal. Pored toga, Alkaraz bi postao najmlađi osvajač zlatne teniske medalje na Igrama. Nadmašio bi Marka Rosea, koji je sa 22 godine 1992. u Barseloni postao najmlađi osvajač.

Đokoviću bi pobeda omogućila da postane tek peti teniser koji je osvojio zlatni slem u karijeri - sva četiri grend slem turnira plus zlatna olimpijska medalja. Ovim dostignućem mogu da se pohvale samo Andre Agasi, Rafael Nadal, Serena Vilijams i Štefi Graf. 

Sa 37 godina, Đoković bi bio najstariji olimpijski šampion u tenisu u pojedinačnoj konkurenciji otkako se ovaj sport vratio u program Igara u Seulu 1988. godine.

субота, 19. октобар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи