Читај ми!

Nenad Krstić za RTS: Bio bi greh da Srbija u Parizu ne osvoji medalju

Nekadašnji košarkaš i kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić izjavio je za RTS pred početak Olimpijskih igara u Parizu da Srbija ima dobru generaciju i vrhunske košarkaše, te da bi bio greh da selekcija ne osvoji jednu od medalja.

Ненад Крстић за РТС: Био би грех да Србијa у Паризу не освоји медаљу Ненад Крстић за РТС: Био би грех да Србијa у Паризу не освоји медаљу

Izabranici Svetislava Pešića protiv Sjedinjenih Država u nedelju od 17.15 igraju prvi meč na Olimpijskim igrama u okviru grupe C. Nekadašnji kapiten reprezentacije Srbije Nenad Krstić govorio je za RTS o sadašnjoj generaciji košarkaša i šansama selekcije.

"Ova generacija je zaista dobra, imamo vrhunske košarkaše. Drago mi je da smo kompletni i da su neki igrači koji su izostajali prošlih godina sada tu. Nekako mislim da smo sada u punom sastavu. Konkretno mislim na lidere ove generacije Jokića i Bogdanovića. A naravno tu vidimo igrače kao poput Vase Micića i ostalih koji su takođe lideri ili su to bili u svojim ekipama. Mislim da smo popunjeni na svim mestima. Maltene možemo da kažemo da su nam prva i druga petorka sličnog kvaliteta. Dobro, naravno Jokić je najbolji i najtalentovaniji igrač, i on nesumljivo pravi razliku u svakom timu u kojem igra", prokomentarisao je Nenad Krstić.

Smatra da je Bogdanović lider i glavni košarkaš u selekciji.

"I uz dužno poštovanje Jokiću, Bogdan je neko ko je najviše nedostajao kad je bio van reprezentacije. Kada nije igrao uvek se mnogo osećalo njegovo odsustvo. Mislim da on sad povezuje sve naše linije, i da će on dati tu prevagu u kvalitetu i igri koja nam je potrebna. Pogotovo što je i kapiten reprezentacije, to mu dodatno daje na značaju", izjavio je nekadašnji reprezentativac.

Sjedinjene Države su jake, ali sa njima može da se igra

Amerikanci izgledaju zaista impresivno kada žele da igraju, ali Srbija ima kvalitet da se nadmeće s njima.

"Što se tiče Amerikanaca, da budem iskren, nisam znao šta da očekujem od njih. Kad hoće da igraju, to deluje zaista vrlo impozantno, takođe kao i mi su pokriveni na svim pozicijama. Mislim da su favoriti broj jedan. Naravno, ništa to ne mora da znači u praksi. Mislim da mi možemo da igramo sa njima, i da pripremni duel nije merilo. Mi na turniru igramo i prvu utakmicu sa njima, a iz ličnog iskustva znam da protiv takvih favorita, najviše šansi imaš u prvoj utakmici, i baš tada treba dati sve od sebe. Uvek kažem daj bože, to je jedna utakmica, i svašta može da se desi", ističe Krstić.

Osim Amerike i Srbije, kao favorite vidi i selekcije domaćina Francuske, svetskog šampiona Nemačke, ali i Kanade, dok smatra da je selekcija Grčke u pripremnim mečevima pokazala da ipak nije na istom nivou.

"Grčka je dobra ekipa. Sastavljena od dosta evroligaških igrača plus, naravno, Janis. Svi znamo ko je on kako igra i koliko im znači. Iako su dobri, mislim da nisu na nivou, da kažem, nas ili Amerikanaca. Blizu možda jesu, ali ne istog kvaliteta, svakako su ozbiljna ekipa, ali taj jedan stepenik ispod nas sigurno", rekao je nekadašnji centar Oklahome.

Krstić ne voli da upoređuje timove, ali smatra da ova ekipa ima dosta veće šanse da osvoji medalju nego što je imao tim iz Rija, ali i sa Mundobasketa u Španiji 2014. čiji je i on bio član.

"Ja ne volim da poredim timove, pre svega mislim da ova ekipa ima neku svoju priču i mislim da ta ekipa iz 2014. koje sam ja bio član, nije bila u ovakvoj startnoj poziciji. Mi smo odlazili tamo kao neki favorit iz senke, da probamo da napravimo iznenađenje. Eventualno je ekipa iz 2016. godine u Riju koja imala u tom trenutku dosta igrača koji su nadolazili, poput Jokića, poput Bogdana koji je bio tu, Teodosića koji je imao ogromno iskustvo", rekao je Krstić.

"Greh bi bio da ne osvojimo neku medalju"

Plasman na Olimpijske igre je uspeh sam po sebi, ali Krstić očekuje medalju.

"Uspeh bi bila jedna od medalja. Ja to uvek pričam, bez obzira koje takmičenje je u pitanju, biti u samom vrhu, osvajati medalje, da li je to bronza, srebro ili zlato, sve se to računa kao uspeh. Naravno, plasman na Olimpijske igrame je uspeh i sam po sebi. Opet sa ovakvom ekipom bio bi greh da se ne osvoji neka od medalja", rekao je jedan od najboljih srpskih košarkaša koji su igrali u NBA ligi.

Smatra da će košarkaši već u prvoj utakmici protiv Sjedinjenih Država dati sve od sebe, uprkos staroj floskuli da se jedan tim dva puta ne može pobediti na istom takmičenju.

"Ne verujem da će selektor puno kalkulisati. Mislim da će ići na pobedu već u prvom duelu, naravno ako to bude utakmica slična pripremnoj verovatno će spustiti ritam, ali da ne pametujem previše, Srbija definitivno treba da ide na pobedu. Ni Amerikancima u tom slučaju, ako izgube prvu utakmicu od nas nije zagarantovano finale, tako da ne treba kalkulisati", ističe osvajač srebrnog odličja na Mundobasketu 2014. godine.

"Uvek treba dati sve od sebe"

Krstić veruje da uvek treba davati sve od sebe i da ekipa može da odigra dobar turnir, a primer za to je i Nemačka prethodne godine.

"Nikada ne treba kalkulisati, uvek treba ići pošteno, hrabro pa ćemo videti dalje šta i kako. Teško je pobediti jednu ekipu dva puta, to i jeste tako, ali se u istoriji to i dešavalo. Prošle godine su svi govorili da Nemci ne mogu da izdrže celo prvenstvo bez poraza, pa su na kraju čini mi se bez istog osvojili Mundobasket. Čekao se njihov pad, međutim se on nije desilo. Ja mislim da treba da se fokusiramo na svaku sledeću utakmicu. Prvo sa Amerikom, pa sa Portorikom, pa sa Južnim Sudanom, ali u svakom slučaju treba da idemo korak po korak. Malo je i takmičenje nezgodno i komplikovano, Tu su tri grupe, pa može čak i koš razlika i plasman na Fibinoj listi da odlučuje, tako da treba voditi računa maltene o svakom košu i svakom poenu. Tako je takmičenje i to ga čini interesantnijim", rekao je nekadašnji reprezentativac.

On očekuje dobar turnir selekcije Srbije.

"U svakom slučaju, ja sam vrlo optimističan što se tiče naše reprezentacije, i očekujem dobar turnir, a pre svega u prvom kolu drugačiju utakmicu u odnosu na ovu pripremnu sa Sjedinjenim Državama" zaključio je Krstić.

Srbija je u grupi C na Olimpijskim igrama sa ekipama Sjedinjenih Država, Portorika i Južnog Sudana.

петак, 26. јул 2024.
18° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару