Читај ми!

Odbojkaši nakon 12 godina na OI, domaćin prva prepreka u Parizu

Odbojkaši Srbije igraju protiv Francuske svoj prvi meč na Olimpijskim igrama od 17.00 časova uz direktan prenos na RTS-u. Turnir u muškoj konkurenciji je počeo u subotu i odigrana su četiri meča.

Одбојкаши након 12 година на ОИ, домаћин прва препрека у Паризу Одбојкаши након 12 година на ОИ, домаћин прва препрека у Паризу

Odbojkaška reprezentacija Srbije igraće na Olimpiskim igrama u Parizu u grupi A sa Francuskom, Kanadom i Slovenijom.

Odbojkaši Srbije će u drugom kolu 30. jula od 17.00 sati igrati protiv Slovenije. Poslednje kolo je na programu trećeg avgusta, a Srbija će se od 21.00 čas sastati sa Kanadom.

Četvrtfinala su na programu petog avgusta, a polufinala su zakazana za dva dana kasnije. Meč za treće mesto igraće se devetog avgusta, dok će veliko finale biti odigrano u subotu desetog avgusta.

U grupi B će igrati Poljska, Egipat, Brazil i Italija, dok se u grupi C nalaze Japan, Nemačka, Argentina i Sjedinjene Države.

Sve utakmice na odbojkaškom turniru biće odigrane u dvorani "Južni Pariz 1" u pariskom 15. arondismanu.

Plasman Srbije 

Srbija se za Olimpijske igre kvalifikovala preko Lige nacija, nakon velike borbe sa Kubom koja je ostala bez učešća na turniru u Parizu.

Veliku uslugu Srbiji je učinila Poljska, koju sa klupe predvodi Nikola Grbić, a koja je pobedom na Kubancima osigurala Srbiji učešće na Igrama posle 12 godina.

Prethodno je Srbija nakon velikog preokreta nadigrala Kubu i ostala u igri za plasman u Francusku.

Srbija je porazom od Slovenije u poslednjem kolu ostala bez završnog turnira Lige nacija, ali je put u Pariz tada već bio rezervisan.

 

Spisak odbojkaša

Na spisku selektora Igora Kolakovića nalaze se:

Tehničari: Vuk Todorović, Nikola Jovović;

Korektori: Aleksandar Atanasijević, Dražen Luburić;

Libero: Milorad Kapur;

Blokeri: Marko Podraščanin, Petar Krsmanović, Aleksandar Nedeljković;

Primači: Uroš Kovačević, Marko Ivović, Miran Kujundžić i Pavle Perić;

Kolaković je odlučio da rezervni igrač bude Nemanja Mašulović.

Favoriti

Sudeći po svetskoj rang listi, Poljaci su prvi favoriti za osvajanje takmičenja, kada se u obzir uzmu rezultati u prethodnom periodu.

Najveće šanse se zatim daju Japancima i Italijanima, nakon čeka slede Francuzi koji su osvojili ovogodišnje izdanje Lige nacija, pobedivši upravo Japan u finalu.

Srbija je trenutno deseta na listi, a jedine dve slabije rangirane selekcije na turniru biće Nemačka i Egipat.

Italijani su važeći svetski šampioni, dok je poslednje Evropsko prvenstvo osvojila Poljska.

Titulu će braniti Francuska, koja je pre četiri godine u Tokiju u finalu nadigrala Rusiju, dok je Argentina osvojila bronzu.

Najveći uspesi Srbije

Najveće olipmijsko dostignuće Srbije, tada Jugoslavije, svakako predstavlja osvajanje zlatne medalje na Igrama u Sidneju 2000. godine.

Ekipa trenera Zorana Gajića prvi deo takmičenja u drugoj od dve grupe završila je na trećem mestu iza Rusije i Italije, ali je obezbedila plasman u četvrtfinale.

Kasnije su savladane Holandija i Italija, da bi tim predvođen braćom Grbić, Andrijom Gerićem i Goranom Vujovićem bez izgubljenog seta u velikom finalu nadigrao Rusiju i osvojio prvo i za sada jedino zlato u muškoj konkurenciji.

Četiri godine ranije u Atlanti, Jugoslavija je osvojila bronzanu medalju. I tada je plasman u nokaut fazu obezbeđen trećim mestom u grupi, a u četvrtfinalu je savladan Brazil.

Italijani su posle toga bili bolji sa 3:1, da bi u borbi za bronzu Srbija bila bolja od Rusije.

Na svokm poslednjem učešću u Londonu 2012. godine, Srbija je takmičenje završila u grupi nakon jedne pobede i četiri poraza.

Propozicije takmičenja

Sistem takmičenja na Olimpijskim igrama je promenjen, pa će u Parizu 12 reprezentacija biti podeljeno u tri grupe sa po četiri selekcije.

Plasman u četvrtfinale izboriće po dve prvoplasirane reprezentacije iz tri grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane selekcije. Po završetku takmičenja po grupama, napraviće se tabela osam selekcija koje su se plasirale u četvrtfinale, na osnovu rezultata u grupama, da bi se dobio raspored četvrtfinalnih utakmica, odnosno projektovanog polufinala.

Prilikom određivanja tabele, prva tri mesta će pripasti pobednicima grupa na osnovu rezultata, pa zatim tri drugoplasirane reprezentacije po istim kriterijumima, i na kraju dve najbolje trećeplasirane selekcije.

Na osnovu tabele, u četvrtfinalu će igrati najuspešniji pobednik grupe i druga najbolja trećeplasirana selekcija i tako redom. Kao i do sad, u sastavima reprezentacija na Olimpijskim igrama će biti po 12 igrača.

Svetska odbojkaška federacija je saopštila da je posle dogovora sa Međunarodnim olimpijskim komitetom omogućio, prvi put u istoriji, da se na spisak za Olimpijske igre uvrsti 13. odbojkašica, odnosno odbojkaša, koji mogu zameniti igračicu ili igrača iz medicinskih razloga.

FIVB je objavio da će 13. reprezentativac moći da trenira sa selekcijom i da prisustvuje utakmicama, ali neće biti smešten u Olimpijskom selu, osim ukoliko Nacionalni olimpijski komitet ne pruži dodatnu podršku.

Raspored utakmica u grupi A:

Prvo kolo:
28. jul: Francuska - Srbija 17.00
28. jul: Slovenija - Kanada 21.00

Drugo kolo:
30. jul: Slovenija - Srbija 17.00
30. jul: Francuska - Kanada 21.00

Treće kolo:
2. avgust: Francuska - Slovenija 17.00
3. avgust: Kanada - Srbija 21.00

понедељак, 09. септембар 2024.
24° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару