Kavaj Lenard - ubica košarkaških dinastija

Ko se zadnji smeje, najčudnije se smeje. Kavaj Lenard je doneo ravnotežu NBA ligi. "Kiborg", "Tanos", "Kandža", nadimci su čoveka koji je drugi put uspeo da zaustavi jedan tim da osvoji treći uzastopni NBA prsten. Ovog puta, Kavaj je zaključao "Orakl arenu" i najbolje sastaljeni tim ikada ostavio bez trofeja.

Ćutljiv, čudan, jednostavan, radan, neponovljiv... Kavaj Lenard pridružio se Karimu Abdulu Džabaru i Lebronu Džejmsu kao jedini košarkaš koji je dva puta osvajao trofej najkorisnijeg igrača finala NBA lige u dva različita kluba. Kavaj je jedini koji je to uradio u dve različite konferencije.

Previše sličnog je u ta dva ostvarenja, a najviše to da je Kavaj zaustavio najjače ekipe u ligi da se dokopaju trećeg uzastopnog prstena (Majami i Golden Stejt). Lenard je još jednom doneo balans najjačoj ligi sveta i postao njen heroj.

Međutim, po čemu se Lenard razlikuje od pomenutih Džabara i Džejmsa, ali i od 90 odsto igrača u NBA ligi? Po čistoj košarci i isključivo njoj. Lenard je neko o kome se do ovog finala najmanje pričalo od svih zvezda lige. 

Veći marketinški uticaj od njega imaju igrači koji nikada nisu kročili na parkete NBA lige. Veća buka digla se oko jednomesečne groznice zvane "Linseniti", kada je Džeremi Lin, Kavajev sadašnji saigrač, odigrao dobre partije u regularnoj sezoni. 

Ipak, to neće mnogo zabrinuti Lenarda. Njega interesuje samo košarka, interesuje ga kako da odbrani protivničkog najboljeg igrača i kako da preko najboljeg protivničkog defanzivca da koš, ništa više.

Treba napomenuti i da je Lenard finale odigrao sa povredom desnog kolena, koje je "načeo" u drugom meču finala. Kavaj je svojom izjavom kupio svakog fana košarke. "Da, imam problema sa kolenom, ali na terenu sam. Čim sam na terenu, to znači da nema izgovora".

Mnogi nisu mogli da veruju da je Kavaj završio u Torontu. Može se reći i po kazni, jer Popovič zbog njegovog neigranja uprkos savetu doktora da je zdrav, nije hteo da ga prosledi u ekipu sa Zapadne konferencije i u ekipe koje je Lenard naveo kao želje gde bi hteo da igra. Lenard je u razgovoru sa čelnicima Sparsa izražio želju za timovima u Kaliforniji, rodnoj zemlji lepog vremena i života, ali je poslat u hladni Toronto i Kanadu.

"Kiborg", kako ga je nazvao trener Niksa Dejvid Fizdejl, u Torontu je pronašao novi život i doveo ekipu do istorijskog uspeha. Ono što Reptorsima nije uspevalo iz godine u godinu, Kavaj je uspeo za nekoliko meseci. Doveo ih je do prvog finala u istoriji franšize, ali nije se tu zaustavio.

U mandatu sa Sparsima, Lenard je rekordnom razlikom u pobedama srušio Majami hit. Lebron Džejms, Dvejn Vejd, Kris Boš, Rej Alen sklonili su se sa pobedničkog podijuma i napravili mesta za do tada veoma nepoznatog momka. Ni Dankan, ni Parker, ni Đinobili, već Kavaj Lenard podigao je trofej najkorisnijeg igrača u finalu.

Pet godina kasnije, najbolji tim ikada sklopljen, ostao je praznih ruku. Ostaće upamćeno da Kevin Durent, Stef Kari, Klej Tompson, Drejmond Grin, Andre Igodala, Demarkus Kazins nisu uspeli da savladaju tim koji je osam godina bio u senci Lebrona Džejmsa i trenutka kada je on otišao, oni su osvojili titulu u NBA ligi. Uprkos tome što Zaza Pačulija (igrač koji je povredio Lenarda u finalu konferencije pre dve godine) nije više u Voriorsima, Kavaj je održao reč i osvetio se.

Ipak, za istorijski uspeh, Torontu je bilo potrebno mnogo sreće. Durent je odigrao 12 minuta u finalnoj seriji, Klej Tompson je propustio skoro dve utakmice, od čega je jako bitno njegovo odsustvo u poslednjoj, šestoj utakmici u kojoj je za tri četvrtine postigao 30 poena. Stef Kari imao je težak teret na leđima, koji jednostavno nije mogao da iznese.

U jednoj veoma čudnoj, tvrdoj i neizvesnoj utakmici, Toronto je uspeo i treći put da savlada Golden Stejt u isto toliko mečeva na njihovom terenu. Do toga ne bi došlo, da Kavaj nije imao podršku u fantastičnim saigračima, Lauriju, Sijakamu i Van Vlitu. Igračima koji su pre samo godinu dana bili mnogo osporavani.

Sva trojica bez razmišljanja na kraju meča izjavila su da ih Lenard učinio boljima i pomogao da odu stepenicu iznad i dotaknu sfere koje do tada nisu mogli. Mnogi analitičari pitaju se kako igrač koji beleži dve asistencije po meču u proseku to uradi. Odgovor je mentalitetom i pristupom.

Lenard je nekoliko puta u plej-ofu poređen sa Kobijem, ali i Džordanom, što zbog stila igre, vraćanja u život šuta s poludistance i odbrane, ali i zbog "ubilačkog mentaliteta".

Paskal Sijakam pre finala podelio je priču kako gledavši Lenarda kako svaki dan radi na sebi, na svojoj igri, "tera" da i on bude bolji.

Prvog dana po dolasku u Toronto, Lenard je nazvao Kajla Laurija i saopštio: "Slušaj, znam da su ti oterali najboljeg prijatelja i saigrača (Derozana), ali hajde da to ostavimo iza, hajde da pokažemo koliko vredimo i uradimo nešto veliko". 

Mark Gasol pridružio se svom bratu Pauu i sada takođe može da se pohvali titulom u najjačoj ligi sveta. "Onog trenutka kada sam došao ovde, sve mi je bilo jasno. Rekao sam sebi, ovi momci se ne šale, ovde se ozbiljno radi, ovo može biti nešto veliko".

Mnogi su dovodili u pitanje Lenardovu želju za igrom. Govorilo se o simuliranju povrede u San Antoniju, pošto je pauzirao skoro godinu dana više nego što su mu doktori dozvolili.

Na najgori mogući primer, Lenard je indirektno dokazao da je bio u pravu i podigao svest o povredama sportista.

Kevin Durent je dobio odobrenje doktora da igra u petom meču finala uz obećanje da njegova tadašnja povreda ne može doći u gore stanje. Durent se žrtvovao, izašao na teren i povredio ahilovu tetivu, što će ga potpuno ukloniti sa terena naredne godine. Uz to, Durent je mnogo ugrozio ne samo ostanak u Golden Stejtu, već i maksimalni ugovor vredan stotine miliona dolara.

Kavaj Lenard završetkom ove sezone postaje slobodni agent. Prema rečima stručnjaka, došlo je vreme da naplati uloženo i uzme ozbiljan novac upravo u Reptorsima. Vlasnici restorana u Torontu saopštili su da ukoliko ostane, može da jede za džabe ceo život. Vlasti grada odlučile su da mu poklone stan vredan 20 miliona dolara ukoliko potpiše novi ugovor za Reptorse.

Novac igra veliku ulogu u svetu košarke, ali ne i kod Kavaja. Ako i ostane u Kanadi, to neće biti zbog novca, jer iako milioner, još uvek vozi Ševroleta starog 20 godina i kupuje nebrendiranu odeću. Lenard bi u Torontu mogao da ostane upravo iz onih moralnih razloga.

Osim heroja NBA lige, koji je doneo balans i neizvesnost na parketima, Kavaj je postao heroj kluba, grada, države, jednog naroda. To mu je vratilo osmeh na lice, nateralo da slavi, đuska, da izađe iz ljuske nekog robota, da pokaže emocije, da se nasmeje. Ko zna, možda mu treba verovati da je "zabavan momak".

Aleksandar Petrović (AlexPetro23

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
17° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару