Duda okupio ekipu, ne zna se gde je Mačvan

Reprezentacija Srbije okupila se u Beogradu. Mačvan se nije pojavio, ne zna se gde je. O takmičarskim ciljevima tek posle poslednjeg ciklusa priprema, kaže selektor Ivković. Kapiten Krstić poziva na strpljenje.

Selektor košarkaša Duda Ivković, okupio je reprezentativce Srbije u Beogradu, odakle će, posle sedam dana rada otputovati u Kranjsku Goru. 

Međutim, nisu svi na broju. Od 19 pozvanih igrača, nedostaje nekoliko, među kojima i Milan Mačvan.

Vasilije Micić će dobiti nekoliko dana odmora nakon što je sa omladinskom reprezentacijom osvojio srebrnu medalju na Svetskom prvenstvu, Nemanja Nedović je otputovao u SAD da potpiše ugovor sa Golden stejtom, Nemanja Kristić je na EP (igrači do 20 godina), a Nikola Kalinić i Đorđe Gagić su na Univerzijadi.

Ali, glavno pitanje u ponedeljak uveče bilo je - gde je Milan Mačvan?

"Nemam informacije zašto nije došao. Kada pričamo otvoreno, mi smo to i očekivali. U našem poslednjem razgovoru mi je rekao da nije zadovoljan svojim klupskim partijama i da bi želeo da radi na sebi i napreduje. Ja sam mu i rekao da je on u reprezentaciji, u kojoj nam je mnogo pomogao u svim kategorijama, stekao rejting i da dobro razmisli da li je to dobro za njega. Ja mislim da nije. I pored svih napora nismo uspeli da stupimo u kontakt sa njim", rekao je Ivković.

Novinari su pitali da li je Mačvan ovim potezom deifinitvno završio reprezentativnu karijeru, selektor je rekao: "Ja ne znam zašto on nije došao, mi smo se poslednji put videli na venčanju Stefana Markovića i tu mislim da stvarno nije bilo ni vreme ni mesto za razgovor o tome. A, što se tiče vašeg pitanja, kod mene ništa nije definitivno", zaključio je Ivković.

U ponedeljak su se selektoru javili: Miloš Teodosić, Stefan Marković, Bogdan Bogdanović, Danilo Anđušić, Nemanja Dangubić, Nemanja Bjelica, Vladimir Lučić, Vladimir Micov, Stefan Birčević, Nenad Krstić, Raško Katić, Vladimir Štimac i Dejan Musli.

"Orlovi" će narednih sedam dana raditi u Beogradu, a potom (15. jula) odlaze u Kranjsku Goru gde će ostati do 28. jula.

Srpski tim će od 2. do 4. avgusta učestvovati na turniru u Celju sa Slovenijom, Turskom i Letonijom, a posle toga planiran je povratak u Beograd, gde će 10. i 11. avgusta biti organizovan turnir "Trofej Beograda" (osim Srbije, učestvuju Turska, Slovenija i Ukrajina).

Za 12. avgust zakazana je prijateljska utakmica sa Rusijom, a potom je planirano i učešće na turniru u Francuskoj, pa potom u Turskoj (Belorusija, Hrvatska, Turska, Srbija).

Iz Beograda se na Evropsko prvenstvo u Sloveniju odlazi 2. septembra, a od 4. septembra kreću borbe (Srbija je u grupi sa Litvanijom, BiH, Makedonijom, Letonijom i Crnom Gorom).

"Ne bih sada želeo da razgovaram o takmičarskom cilju jer imamo jako mnogo mladih igrača i kvalitetan program priprema, ali stvarno ne mogu da predvidim koliko brzo će oni napredovati. O takmičarskim ciljevima ćemo razgovarati tek posle poslednjeg mini ciklusa priprema", rekao je Ivković novinarima u Beogradu.

Selektor ističe da kod njega "provejava optimizam" i nije hteo da govori o zdravstvenom stanju ekipe.

"Ja sam pre svega trener i nije moja kompetencija da govorim o stanju povreda, ali napravili smo kvalitetne programe za individualni rad igrača, da pomognemo i svima onima koji imaju problema sa povredama. Osim trojice koji su bili nosioci tima, ja sam u poslednjem trenutku ostao i bez stručnog štaba, što je za mene jako ozbiljan problem. Pozvali smo i adekvatne trenere, čeka nas jako ozbiljan posao i ja verujem da ćemo ga ispuniti", objasnio je Ivković.

Kapiten Nenad Krstić je, za razliku od selektora, odmah rekao šta treba da bude takmičarski cilj reprezentacije.

"Čeka nas mnogo bitno takmičenje i mislim da odmah na početku treba da postavimo cilj, a to je plasman na Svetsko prvenstvo (zauzimanje jednog od prvih pet mesta). Ne sećam se od kada sam u reprezentaciji da smo neke pripreme počeli sa ovoliko pehova, ali tu je mnogo mladih koji su talentovani i željni dokazivanja, a mi iskusniji smo puni motiva jer smo prošle sezone razočarali iako smo ispunili cilj (plasman na Evropsko prvenstvo)", rekao je Krstić.

Kapiten je pozvao celokupnu javnost i novinare da pruže podršku mladom timu, jer je on "najbolje što Srbija ima"

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije Dragan Đilas naveo je uspehe ostalih reprezentativnih selekcija ovog leta i rekao da ne misli da pred reprezentaciju treba da se postavljaju visoki ciljevi, ali je istakao da bi bio zadovoljan plasmanom na Svetsko prvenstvo.

"Voleo bih da se pred ovaj tim ne postavljaju visoki ciljevi, mada ja mislim da će se umešati u borbu za medalju. Bio bih zadovoljan plasmanom na Svetsko prvenstvo i verujem da imamo kvalitet za to. Zadovoljan sam i što je u timu mnogo igrača iz domaće lige, a timu želim sreću, da izbegnu povrede i hvala im što su se odazvali pozivu da predstavljaju našu zemlju", rekao je Đilas.

Evropsko prvenstvo održaće se od 4. do 22. septembra u Sloveniji.

Број коментара 8

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару