Читај ми!

Najveći ispit za Brazilce u Kataru - u četvrtfinalu spremna čeka Hrvatska

Hrvatska i Brazil igraju prvi četvrtfinalni duel na Mundijalu u Kataru, a biće to sudar južnoameričke vrcavosti i surove evropske organizovanosti. "Karioke" su na turnir došle samo sa jednim ciljem - da vrate Boginju u svoje naručje, Hrvatska brani finale od pre četiri godine. Direktan prenos meča je na Prvom programu RTS-a (16.00), kretanje rezultata možete pratiti na našem portalu.

Највећи испит за Бразилце у Катару - у четвртфиналу спремна чека Хрватска Највећи испит за Бразилце у Катару - у четвртфиналу спремна чека Хрватска

Na Svetskom prvenstvu u Kataru ostalo je osam najboljih ekipa, a prvi četvrtfinalni duel biće možda i najzanimljiviji - Hrvatska će testirati kvalitete Brazila.

Južnoamerička selekcija važi za glavnog favorita za osvajanje šeste Boginje u istoriji, ali još od 2002. godine na tom putu joj se uvek ispreči neka evropska selekcija.

Hrvatska brani finale od pre četiri godine, a deluje da Dalićev tim zna šta želi i kako da cilj ostvari, što samo govori da će Brazilci morati dobrano da se potrude kako bi na "Obrazovnom stadionu" u Kataru ponovo zaigrali svoj tradicionalni ples.

Taktovi sambe odzvanjaju Dohom

Brazil je došao na Mundijal kao veliki favorit, a posle partija pruženih na turniru u Kataru, kvote da će karioke osvojiti šestu titulu prvaka sveta naglo su opale.

Od prve utakmice na šampionatu i pobede protiv Srbije, bilo je jasno da su Brazilci na ovaj Mundijal došli da pobede, doduše i na prethodne su tako odlazili, ali i da maksimalno uživaju na Arabijskom poluostrvu.

Usledila je teško izvojevana, ali po igri ubedljiva pobeda protiv Švajcarske minimalnim rezultatom, a onda i šokantan poraz od Kameruna, u meču koji za Seleção nije imao rezultatski značaj i u kojem je selektor Tite odmarao "prvu postavu".

U osmini finala Južnoj Koreji je već u prvom poluvremenu isporučeno četiri pogotka, a Brazilci su se zabavljali, plesali, pevali, poslali podršku legendarnom Peleu...

I pre turnira delovalo je kao da je ovo najbolji tim Brazila, možda i u istoriji, iako nije baš zahvalno porediti različite igrače i ekipe iz različitih fudbalskih epoha.

Uprkos neplaniranom porazu, Brazil je pokazao da gotovo da nema slabe tačke na terenu. Naravno da po imenima u oči prvo upada ubitačan napad, ali iskusna odbrana i neprelazni vezni red čine ovu ekipu još više zastrašujućom.

Počevši od golmana Alisona, Tijago Silva, Militao i Markinjos ulivaju poverenje jednako koliko Kazemiro i Paketa na sredini terena.

O napadu ne treba trošiti reči, Nejmar je glavna zvezda ekipe, pokretačka snaga i vezivno tkivo ekipe, dok su za završnicu zaduženi Ričarlison i Vinisijus.

Ipak, čini se da Brazil na turniru nije imao ozbiljniji ispit, pa ni sam Tite ne zna kako će njegova ekipa reagovati protiv disciplinovanog sređenog sistema kakav je selekcija Hrvatske.

Hrvati u stabilnom drmeš koraku

Hrvatska je već neko vreme u samom vrhu svetskog fudbala, a potvrda odličnog rada, kontinuiteta jedne iskusne i pažljivo birane ekipe bilo je drugo mesto na prošlom Mundijalu.

Francuska je tada bila bolja, zasluženo slavila, ali je pokazala "kockastima" da mogu do samog vrha svetskog fudbala.

Selektor Dalić je iskustvo od pre četiri godine pretočio u jedan stabilan sistem, koji u Kataru nije pokazao mnogo, ali sasvim dovoljno da se Hrvatska "prošeta" do četvrtfinala turnira.

Utakmice bez golova sa Marokom i Belgijom i pobeda nad Kanadom bile su dovoljne za drugo mesto u grupi, a u osmini finala savladan je Japan, posle boljeg izvođenja penala.

Nimalo impresivno, ali sigurno, samouvereno i prožeto bogatim iskustvom, u drmeš koraku - tako igra Hrvatska, a tim stilom sigurno može da se suprotstavi i najboljim svetskim selekcijama.

Apsolutni lider ekipe je Luka Modrić, pravi doktor fudbala, koji ne samo da diriguje na terenu već i saigrače čini boljim, što je odlika najvećih igrača.

Dominik Livaković je siguran na golu, a protiv Japana je postao tek treći golman u istoriji Mundijala koji je u jednoj penal seriji odbranio tri protivnička udarca. Dejan Lovren komanduje odbranom, a desna ruka mu je Joško Gvardiol, jedan od najtraženijih defanzivaca u Evropi.

I Modrić ima sa kim da igra - Kovačić je prekaljeni evropski vezista, kao i Brozović, dok Perišić već godinama pruža bolje partije u nacionalnom dresu, nego u ozbiljnim klubovoma za koje je nastupao.

Čini se da su Hrvati "najtanji" u napadu, čini se Livaja i Kramarić nisu klasa Marija Mandžukića, dok na klupi svoju priliku čekaju Petković i Oršić, vedete zagrebačkog Dinama.

Ipak, sve što je Hrvatska prikazala u Kataru sugeriše da ekipa Zlatka Dalića nema šta da traži u duelu sa Brazilom, ali tradicija i statistika govore nešto drugačije.

Ovo je treći put da su se "kockasti" plasirali u četvrtfinale Mundijala, a u prehodna dva puta uspešno su prebrodili ovu stepenicu - 1998. u Francuskoj i pre četiri godine u Rusiji.

Brazil je posle 1990. godine osvojio dve titule šampiona sveta, a u svim ostalim pokušajima da stignu do boginje isprečile su se evropske selekcije.

Treba istaći i da su se dve reprezentacije dva puta sastajale na Mundijalima, Brazil je jednom trijumfovao, drugi put nije bilo pobednika.

Zanimljivo je da će prvi četvrtfinalni susret na Mundijalu voditi engleski arbitar Majkl Oliver.

Fudbal igra ceo svet, ali zna se ko je glavni, videli smo posle utakmica osmine finala. Brazil pretenduje na sam vrh, a tu je trnovit i iznurujuć - naročito kada je sa druge strane selekcija Hrvatske.

петак, 05. јул 2024.
22° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару