Читај ми!

Lusail - prvi stadion na kome će Srbija odigrati meč Svetskog prvenstva u Kataru

Stadion Lusail nosi ime po istoimenom gradu i ima najveći kapacitet od svih fudbalskih arena na Svetskom prvenstvu u Kataru, prima 80.000 posetilaca. Na Lusailu biće odigrano 10 utakmica, uključujući završnicu turnira, a na njemu će Srbija odigrati svoj prvi meč, protiv reprezentacije Brazila, 24. novembra.

Svetsko prvenstvo u Kataru biće po mnogim parametrima verovatno jedno od najjedinstvenijih u dugoj istoriji Mundijala. Još od Argentine 1978. neće biti manji broj stadiona - tada ih je bilo šest, a u Kataru će se igrati na osam terena.

U geografskom smislu ovo će biti najkompaktnije Svetsko prvenstvo, budući da je najveća udaljenost između dva stadiona na turniru oko 60 kilometara. Slično poređenje u Srbiji bi bilo poput održavanja nekog turnira na području, primera radi, Banata, ili u širem delu Beograda.

Grad Lusail je arhitektonskim rečnikom rečeno takozvani planirani grad, novijeg datuma, nalazi na obali Persijskog zaliva, na udaljenosti oko 23 kilometara od glavnog grada Katara, Dohe.

Prilikom kandidature Katara za Svetsko prvenstvo 2022. godine, navedeno je da će stadion Lusail biti napravljen po svetskim standardima najmodernijih sportskih objekata sa 86.250 mesta za gledaoce.

Međutim, na posletku je doneta odluka da se broj mesta neznatno smanji.

Stadion vredan 767 miliona dolara 

Prema pisanjima svetskih medija, nacrt stadiona napravljen je 2014. godine kada je i dogovorena saradnja sa izvođačem radova, kineskom građevinskom kompanijom - China Railway Construction Corporation.

Izgradnja je započela 2017, okončana je u aprilu 2021, dok je Lusail svečano otvoren 22. novembra 2021. godine.

Procene pojedinih ekonomista u vezi sa finansijskim ulaganjima su, čak 767 miliona dolara uloženih u izgradnju ovog stadiona.

Lusail je napravljen u duhu kulturnog nasleđa zemlje domaćina, a dizajniran je sa visokom energetskom efikasnošću, jer je osposobljen za funkcionisanje u ekstremnim letnjim klimatskim uslovima.

Dizajn stadiona je inspirisan izgledom fenjera. Oblik i fasada Lusaila odražavaju složene dekorativne motive iz kulturnog nasleđa Katara u zlatnoj boji.

Izgled odražava tradiconalno ručno rađenu činiju, koje su arheolozi pronašli na teritoriji Bliskog istoka, a još iz peroida razvitka civilizacije na tim prostorima, arapskog i islamskog sveta.

Utakmice koje će biti odigrane na Lusail stadionu:

22. novembar, Grupa C:

Argentina - Saudijska Arabija

24. novembar, Grupa G:

Srbija - Brazil

26. novembar, Grupa C:

Argentina - Meksiko

28. novembar, Grupa H:

Portugal - Urugvaj

30. novembar, Grupa C:

Saudijska Arabija - Meksiko

2. decembar, Grupa G:

Kamerun - Brazil

5. fecembar,

Osmina finala: 1H - 2G

9. decembar - Četvrtfinale

13. decembar - Polufinale

18. decembar - Finale

понедељак, 01. јул 2024.
33° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару