Читај ми!

Danska - francuska noćna mora mogla bi da uništi san mnogima u Kataru

Iskusni i uigrani Danci su kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo projurili dominantno i efikasno kao malo koja reprezentacija. Na svom šestom Mundijalu pokušaće peti put da prođu grupnu fazu, a na putu im stoje Australija, Tunis i branilac trofeja Francuska, koju su ove godine dva puta tukli u Ligi nacija.

Данска - француска ноћна мора могла би да уништи сан многима у Катару Данска - француска ноћна мора могла би да уништи сан многима у Катару

Reprezentaciji Danske nastup u Kataru biće šesto učešće na Mundijalu. Debitovali su tek 1986. u Meksiku, a samo u Južnoj Africi 2010. nisu prošli grupnu fazu takmičenja.

Na premijeri u Meksiku, potom u Japanu i Južnoj Koreji 2002, kao i na prethodnom Svetskom prvenstvu u Rusiji došli su do osmine finala.

Najbolji rezultat fudbaleri Danske zabeležili su u Francuskoj 1998, kada su napravili korak više i došli do četvrtfinala, gde su dobro namučili budućeg finalistu Brazil (2:3).

U Evropskim okvirima, Danci su još uspešniji - učestvovali su na devet Evropskih prvenstava, tri puta su zaustavljeni u polufinalu, poslednji put 2020. godine, a 1992. postali su u Švedskoj šampioni Evrope, nakon što su na takmičenju zamenili diskvalifikovanu Jugoslaviju.

Kao i reprezentaciju Srbije, Dance je žreb za turnir u Kataru smestio u gotovo preslikanu grupu iz Rusije. Ponovo će igrati protiv Francuske i Australije, a jedina razlika je Tunis umesto Perua.

Pre četiri godine igrali su nerešeno sa Francuskom (0:0) i Australijom (1:1), a pobedili Peru, čime su zaslužili da kao drugoplasirani prođu u osminu finala, gde ih je, tek nakon izvođenja penala, izbacila Hrvatska, koja je kasnije dogurala sve do finala.

Danci su kroz kvalifikacije za Svetsko prvenstvo u Kataru prošli dominantnije i bezbolnije od bilo koje druge reprezentacije.

Odigrali su 10 utakmica, devet puta pobedili i jednom izgubili od Škotske (0:2). Ako se zanemari samo ta utakmica, Danci su od ostalih rivala u grupi F primili samo jedan gol. Sa gol razlikom 30:3 završili su na prvom mestu, ispred Škotske, Izraela, Austrije, Farskih Ostrva i Moldavije, te izborili direktan plasman u Katar.

Selektor Hjulmand - neslavni naslednik Tomasa Tuhela

Selektor Danske je Kasper Hjulmand (50), koji je u junu 2019. na klupi zamenio Agea Hareidea. Predvodio je Dance do polufinaal Evropskog prvenstva i dominantno sa svojim izabranicima prošao kroz kvalifikacije za Katar.

Nakon skromne igračke karijere po danskim klubovima, počeo je kao trener u mlađim kategorijama, a potom i prvom timu Lingbija, ekipe iz istoimenog grada.

Posle 10 godina sakupljanja iskustva i znanja, stigao je u Nordšeland, gde je tri godine bio pomoćnik, pre nego što je ustoličen za prvog trenera. U sezoni 2011/12. doneo je timu iz grada Faruma prvu i za sada jedinu titulu šampiona Danske i plasman u Ligu šampiona, gde su pretrpeli nekoliko teških poraza, ali i oteli bod Juventusu (1:1).

Proveo je Hjulmand u Farumu još nekoliko manje uspešnih sezona, da bi 2014. bio imenovan za naslednika Tomasa Tuhela u nemačkom Majncu.

Debitovao je u dvomeču trećeg kola kvalifikacija za Ligu Evrope protiv grčkog Asterasa. U prvoj utakmici Majnc je pobedio 1:0, ali je u drugoj izgubio 3:1, što je bio neslavan kraj evropskog puta.

Zatim je Majnc porazom od niželigaša ispao i u prvom kolu Kupa Nemačke, ali je u prvih osam utakmica Bundeslige ostao neporažen. Dospeli su u jednom trenutku do trećeg mesta na tabeli, ali je onda usledio veliki pad i samo jedan trijumf u narednih 13 mečeva, zbog čega je sadašnji selektor Danske zaslužio otkaz.

Već naredne godine, u januaru 2016. vratio se na klupu Nordšelanda. Posle veoma lošeg devetog, u naredne dve sezone vodio je svoj tim do šestog i trećeg mesta u danskoj ligi, čime su u sezoni 2018/19 izborili plasman u kvalifikacije za Ligu Evrope, gde ih je u trećoj rundi izbacio Partizan.

Po isteku ugovora, u leto 2019, Hjulmand je napustio Nordšeland i započeo (za sada) uspešnu epizodu sa danskim nacionalnim timom.

Ništa bez Kjera, Eriksen ponovo u punoj snazi

Zahvaljujući kombinaciji liderskih i fudbalskih veština lider i kapiten danskog tima je Simon Kjer, defanzivac Milana koji je ove sezone imao problema sa povredom, ali vratio se na teren i biće spreman da zaigra u Kataru.

Neizostavan u štoperskom paru sa Kjerom, ispred golmana Kaspera Šmajhela - mlađeg člana dinastije Šmajhel i trenutno čuvara mreže francuske Nice, je Andreas Kristensen, od ove godine štoper Barselone.

Kao prva opcija na levom beku nametnuo se Joakim Mele, standardni prvotimac Atalante.

Pored veterana Kjera, najveća zvezda Danske je svakako Kristijan Eriksen. Vezni igrač Mančester junajteda ponovo igra vrhunski fudbal. Veoma uspešno i neočekivano brzo vratio se profesionalnom sportu, nakon što su mu karijera, ali i život bili ugroženi kada je kolabirao tokom meča Finske i Danske na Evropskom prvenstvu.

Kjer i Eriksen zajedno imaju više od 230 nastupa za reprezentaciju svoje zemlje, a uskoro bi mogli da prestignu Denisa Romedala i Petera Šmajhela, duo koji se još uvek može pohvaliti sa najviše mečeva u crvenom dresu Danske.

Od najiskusnije reprezentativne garde Hjulmand računa i na Tomasa Dilejnija iz Sevilje, napadača Espanjola Martina Brajtvajta i Pjer Emila Hojbjerga iz Totenhema, igrače sa više od 50 nastupa za nacionalnu selekciju.

Ozbiljnu snagu i budućnost Danske predstavlja nekolicina mlađih, ali dokazanih momaka, poput Mikela Damsgora, fudbalera Brentforda, ali i ove sezone odličnih Andreasa Skov Olsena iz Briža i Jespera Lindstrema iz Ajntrahta.

Neka se pazi Francuska

Posle brzo i uspešno završenih kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, reprezentacija Danske je u dve prijateljske utakmice pobedila Srbiju 3:0 i izgubila od Holandije 4:2.

U grupi 1 A Lige nacija završili su kao drugoplasirani, pa im je samo za bod izmakao plasman na finalni turnir.

Zanimljivo je da su dva puta ove godine u Ligi nacija pobedili Francusku (2:0 i 2:1), sa kojom će se ponovo nadmetati u Kataru. Bili su u obe utakmice uspešniji i od Austrije, ali ih je Hrvatska dva puta porazila.

U grupi D, sa Francuskom, Australijom i Tunisom, Danci su gotovo pa siguran kandidat za prolazak u nokaut fazu, a uz malo sreće mogli bi da doguraju i do same završnice takmičenja u Kataru.

Na papiru su značajno kvalitetniji, a na terenu uigraniji i iskusniji od Australije i Tunisa, a očigledno da znaju kako i sa Francuzima, pošto od 2015. godine nisu izgubili od "trikolora", pa bi očekivana borba za prvo mesto u grupi mogla biti veoma zanimljiva.

Ipak, neće im biti lako u duelu sa sigurno motivisanim i ranjenim „galskim petlovima" koji će po svaku cenu vrebati osvetu za dva poraza, tamo gde najviše boli.

Reprezentativci Danske biće prepoznatljivi u Kataru i po neobičnim dresovima koji su potpuno jednobojni, odnosno, kako je objasnila kompanija "Humel" - "nevidljivi", a sve u znak protesta protiv turnira u Kataru koji, kako kažu, koštao života hiljade "nevidljivih" ljudi.

Fudbalski savez Danske želeo je i da igrači nacionalnog tima treniraju u Kataru u dresovima na kojima bi pisalo "Ljudska prava za sve", ali je Fifa zabranila takav potez.

Tim Danske:

Golmani: Kasper Šmajhel (Nica), Oliver Kristensen (Herta)

Odbrana: Andreas Kristensen (Barselona), Joakim Andersen (Kristal palas), Joakim Mele (Atalanta), Jens Striger Larsen (Trabzon), Viktor Nelson (Galatasaraj), Rasmus Kristensen (Lids), Simon Kjer (Milan)

Vezni red: Danijel Vas (Brendbi), Jesper Lindstrem (Ajntraht Frankfurt), Matijas Jensen (Brentford), Tomas Dilejni (Sevilja), Kristijan Eriksen (Mančester junajted), Pjer Emil Hojbjerg (Totenhem)

Napad: Jonas Vind (Volfzburg), Martin Brajtvajt (Espanjol), Kasper Dolberg (Sevilja), Andreas Kornelijus (Kopenhagen), Andreas Skov Olsen (Klub Briž), Mikel Damsgor (Brentford)

Raspored:

22.11. 14.00 Danska - Tunis
26.11. 17.00 Francuska - Danska
30.11. 16.00 Australija - Danska

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару