Читај ми!

Kostarika - preko trnja do Katara

Treća najmanja država Centralne Amerike prošla je trnovit put do Katara. Šesti plasman na svetsku fudbalsku smotru je već dovoljan uspeh za Kostariku.

Ne tako davno, u Riju 2014, Kostarika je bila na pragu polufinala, ali su Holanđani bili bolji posle penala. Još jednom su uspeli da prođu grupnu fazu, bilo je to na debitantskom učešću 1990. u Italiji pod "dirigentskom palicom" Bore Milutinovića. Grupnu fazu nisu prošli 2002, 2006. i 2018. godine.

Borba za dolazak u Katar bila je grčevita. Završili su kao četvrtoplasirani u KONKAKAF zoni, iako su imali isti skor 7-4-3 kao i SAD. Uspeli su čak i da savladaju Amerikance, gol razlika je presudila i odvela ih u baraž.

Odlučujući meč na stadionu Al Rajan protiv Novog Zelanda završio se trijumfalno, junak nacije postao je Džoel Kembel, jedini strelac na tom meču.

U antologijskom sastavu koji je ostvario najveći reprezentativni uspeh bio je i golman Kejlor Navas, kome su odlične partije u Riju obezbedile angažman u Real Madridu. Daleko najzvučnije ime te zemlje.

Od internacionalaca u Evropi još igraju Dževison Benet (Sanderlend), Fransisko Kalvo (Konja) i Brendon Agilera (Notingem forest). Osnovu čine igrači najboljih domaćih timova Alahuanensea i Erediana, a namernici za angažmanom van granice Kostarike gravitiraju ka MLS ligi.

Kostarika ima ubitačan raspored. Igraće prvo sa Španijom, pa Nemačkom i tek na kraju sa Japanom.

Sastav Kostarike:

Golmani: Kejlor Navas (PSŽ), Esteban Alvarado (Erediano), Patrik Sekeira (Deportivo Lugo)
Odbrana: Fransisko Kalvo (Konja), Huan Pablo Vargas (Miljonarios), Kendal Votson (Saprisa), Oskar Duarte (Al vehda), Danijel Čakon (Kolorado rapids), Kejšer Fuler (Erediano), Karlos Martinez (San Karlos), Brajan Oviedo (Real solt lejk), Ronald Matarita (Sinsinati)

Srednji red: Jeljcin Teheda (Erediano), Selso Borhes (Alahuelense), Justin Salas (Saprisa), Roan Vilson (Gresija), Gerson Tores (Erediano), Daglas Lopez (Erediano), Dževison Benet (Sanderlend), Alvaro Zamora (Saprisa), Entoni Ernandez (Puntarenas), Brendon Agilera (Notingem forest), Brajan Ruiz (Alahuelense)

Napad: Džoel Kembel (Leon), Entoni Kontreras (Erediano), Džon Venegas (Alahuelense).

Raspored svih utakmica Grupe E:

Prvo kolo 

Nemačka - Japan 14:00

Španija - Kostarika 17:00

Drugo kolo 

Japan - Kostarika 11:00

Španija - Nemačka 20:00

Treće kolo 

Japan - Španija 20:00

Kostarika - Nemačka 20:00

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару