Читај ми!

Bi-Bi-Si uvrstio Konstraktin nastup u one koje ne treba propustiti

Bi-Bi-Si je izdvojio sedam nastupa sa ovogodišnjeg Evrosonga koje ne bi trebalo propustiti, i naravno, među njima je i izvođenje pesme In corpore sano.

Mark Sevidž u autorskom tekstu za Bi-Bi-Si piše: "Sada znam šta ćete reći - Evrovizija je svakako politika. I donekle ste u pravu. Zemlje često trguju glasovima sa svojim susedima. Ako Grčka i Kipar ne dodele jedni drugima najviše poena, verovatno bi to izazvalo diplomatski incident".

Ali, autor navodi i da je nekoliko studija pokazalo da političko glasanje retko utiče na krajnjeg pobednika. Da biste dobili dovoljno poena, potreban vam je širok spektar podrške koju je nemoguće postići samo takvim favorizovanjem. Politički glasovi definitivno utiču na rezultate "do neke sredine tabele" dok su poslednje pozicije, razume se - rezervisane za najgore pesme.

Neki posmatrači su oprezni prema verovanju u uticaj politike navodeći pitanje: "Da li na primer neki 17-godišnjak u Talinu zaista razmišlja o geopolitičkim ambicijama Vladimira Putina kada uzme telefon da glasa, ili razmišlja o tome koliko je dečko iz Belgije zgodan".

Decenijsko iskustvo sugerišu da je izvesnije - ovo drugo.

U svakom slučaju, radost Evrovizije nije u analizi zamršenosti sistema glasanja. Reč je o uživanju u lepim, strastvenim predstavama koje kontinent (i Australija) nudi.

Dakle, evo kratkog pregleda predloga nastupa na koje gledaoci (prema mišljenju Marka Sevidža) treba da obratite pažnju, a među njima je i Konstraktin.

Vuk i banana

Norveški "Sabvulfer" su najstariji bend koji je ikada izašao na scenu Evrovizije, jer su nastali pre 4,5 milijardi godina na Mesecu pre nego što su došli na Zemlju da dominiraju pop muzikom. Ili bar tako pričaju.

Poznati kao Kit i Džim, oni skrivaju svoj identitet iza žutih maski i modernizuju priču o Crvenkapi uz haus ritam hausa. "Pre nego što taj vuk pojede moju babu, daj tom vuku bananu", savetuju.

Priča se da je jedan od "vukova" Ben Adams iz dečačkog benda A1 iz 90-ih.... a njegova žena je primećena ispred hotela norveške delegacije u četvrtak, tako da mora da je istina.

Pesma o kosi Megan Markl

Srpska kompozicija In corpore sano je pesma za koju je jasno da je napisana tokom pandemije.

Oda ličnoj higijeni, postavlja večno pitanje: "Koja je tajna zdrave kose Megan Markl? Mislim da je u pitanju duboka hidratacija...". O tome se govori pre nego što se uđe u grozničavo peispitivanje lične higijene, i o „tamnim kolutovima oko očiju koji ukazuju na probleme sa jetrom".

Verovatno tokom nastupa zamišljate pevačicu Konstraktu (Ana Đurić) kako opsesivno, iz duše, šara ove tekstove na svom zidu, tokom posebno inspirativne noći... Slika je sve jasnija kada joj se na sceni pridruže pevači koji intoniraju na latinskom.

U slučaju da to nije dovoljno čudno, ona ceo nastup provodi perući ruke u malom lavoru. Naravno, omiljena je među navijačima u areni.

Maneskinov pobednički krug

Italijanski rok bend "Maneskin" zauzeo je prvo mesto na prošlogodišnjoj Evroviziji sa svojom pesmom Zitti e buoni, a zatim je postao pravi globalni fenomen, bio na turneji sa Roling Stonsima, osvajio MTV nagradu i postigao ogroman broj pregleda.

„Koliko sam noći provela u svom krevetu prošle godine? Možda 10", rekla je kroz smeh basista Viktorija De Anđelis.

Satav je  u subotu uveče na sceni Evrovizije odsvirao svoj novi singl, Supermodel, koji je inspirisan „lažnim ljudima" koje su, kako kažu - sreli u LA prošle godine.

"Znam da to nije naša najdublja pesma, ali je dobra", kaže frontmen Damijano David.

Španski nastup - bez daha

Pod drugačijim okolnostima, kubansko-španska pevačica Šanel ne bi učestvovala na ovom takmičenju.

Pre dve godine, bila je jedna od pet glumica koje su bile u užem izboru za ulogu Anite u rimejku Priče sa zapadne strane Stivena Spilberga. Uloga je na kraju pripala drugoj glumici.

Šanel ima uglađenu pop pesmu SloMo, napisanu prvobitno za Dženifer Lopez, ali ima i plesnu rutinu dostojnu same Lopezove.

Da bi bila sigurna da može da izvede koreografiju bez gubitka daha, Šanel je trenirala za Evroviziju pevajući dok trči na traci za trčanje.

Posle tri dana, zaključila je da izazov nije dovoljan i počela je da trči u štiklama. Prava posvećenost.

Italija i ponovna pobeda

Ovogodišnje takmičenje je iznedrilo mnogo imitatora "Maneskina" - od kojih je većina izbačena u polufinalu.

Mahmud je bio drugoplasirani 2019. godine, i sada sa Blankom izvodi pesmu Brividi (u prevodu "jeza") koja govori o tome kako je strah zaljubljenog od odbačenosti i "neadekvatnosti" univerzalno iskustvo - bez obzira na pol, identitet ili seksualnost.

"Voleo bih da te volim, ali uvek grešim", peva duo, sa pravim spojem patetike i ranjivosti, "i naježim se, naježim se, naježim se".

Na Spotifaju, to je trenutno najviše slušana pesma sa ovogodišnjeg takmičenja, ali to nije garancija za glasove u finalu.

Australijski kostim za saplitanje

Australijanac Šeldon Rajli napisao je svoju pesmu Not The Same, pre mnogo godina kao poruku sebi, o borbama u suočavanju sa Aspergerovim sindromom i pomirenju sa svojom seksualnošću u duboko religioznoj porodici.

Kaže da je peva od svoje 15. godine - ali poruka se promenila od očaja do nade, pošto je naučio da bude ponosan na svoje različitosti.

Transformacija o kojoj govori pesma vidi se i na sceni ali i u kostimu pevača - sav je u belom i okupan svetlošću. I jedva se kreće.

Šeldonov kostim težak je 40 kilograma - zahvaljujući "količini" od 200.000 "svarovski" kristala i 90.000 „svarovski" bisera ušivenih u tkaninu. Uz masku i ostale dodatke, ukupna težina je 51 kilogram. Zamislite njegove troškove za višak prtljaga tokom puta...

Pospani pevač

"Obično odem da spavam pre nego što izađem na binu", rekao je Stivu Holdenu u zvaničnom podkastu Evrovizije Estonac Stefan.

"Ne znam zašto, ali moje telo mi kaže  - Treba da se odmoriš, i ja samo odem negde na tiho i odspavam 15 minuta, a onda se probudim kao nova osoba.

Međutim, nema ništa pospano u njegovom nastupu, dok Stefan skače po bini, čak i preko vodopada ugrađenog u scenu.

петак, 02. август 2024.
23° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару