Читај ми!

Handkeov zavet istini

Na predstavljanju knjige „Istorija iza pripovesti - Eseji o Jugoslaviji" Petera Handkea čulo se, između ostalog, i to da je Nobelova nagrada obeštećenje tom modernom Don Kihotu

Knjiga Petera Handke „Istorija iza pripovesti - eseji o Jugoslaviji" predstavljena je preksinoć na tribini u holu RTS-a. U knjizi je sabrano osam eseja ovog nobelovca: Oproštaj sanjara od devete zemlje ‒ Sećanje na Sloveniju, Zimsko putovanje do reka Dunava, Save, Morave i Drine ili Pravda za Srbiju, Letnji dodatak zimskom putovanju, Pitajući u suzama ‒ Potonji zapisi o dva krstarenja Jugoslavijom u ratu, marta i aprila 1999, Oko velikog tribunala, Tablasi Dajmijela - Izveštaj zaobilaznog svedoka u procesu protiv Slobodana Miloševića, Kukavice iz Velike Hoče, Priča o Dragoljubu Milanoviću.

Knjigu su priredili Žarko Radaković i Nebojša Grujičić, koji je podsetio da je Handke autor koji je pisao o Jugoslaviji i uzrocima rata, Haškom tribunalu, odgovornosti medija za raspad zemlje, obilazio je naše izbegličke kampove, posetio srpsku enklavu u Velikoj Hoči...

Pisac Goran Gocić je istakao da Handke ide po terenu, zapisuje utiske i ima fanatičnu potrebu da ispuni zavet istinitosti. „Većina nas je propustila da bude svedok toj istinitosti. To je ozbiljan rad i ne postiže se sedenjem ispred televizora", rekao je Gocić.

Pisac Vule Žurić je naglasio da se Handke zainteresovao za način na koji se raspala Jugoslavija, dodajući da svako može u ovoj knjizi, u nekoj rečenici, da pronađe svoju egzistenciju jer je reč o esejima koji su posvećeni životu i malom čoveku. Emir Kusturica uključio se preko linka naglasivši da je pobuna centar Handkeovog dela, a istoričar Predrag Marković ističe da je Handke okrenuo javnost svoje zemlje protiv sebe zbog jedne male države koja je prokazana.

‒ Kakvu cenu je bio spreman da plati za to? Da nije dobio Nobelovu nagradu za književnost bio bi čudak koji brani ludake sa Balkana. Nobel je obeštećenje tom modernom Don Kihotu, suština njegovog humanizam je potraga za idealima, što je duboko dirljivo i opominjuće. Ne znam koliko je ljudi spremno da napusti svoju udobnost i prepusti se linču, dodao je Marković.

S druge strane, za pisca Vladimira Tabaševića problematično je što mi treba da se pridružimo Handkeovoj interpretaciji našeg iskustva umesto da sami sebe odredimo...

Moderator je bila novinar Dragana Ignjić. Knjigu su objavili IK „Prometej", RTS, Štampar „Makarije" i Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, a preveli Žarko Radaković, Zlatko i Jan Krasni, Branka-Rista Jovanović.

Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta, istakao je da će pozorište objaviti sve Handkeove drame. 

Izvor: Politika, 11. oktobar 2020.
Autor: Mirjana Sretenović

среда, 31. јул 2024.
28° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару