Читај ми!

Patrijarh Porfirije proglasio Fond dijaspora za maticu za dobrotvora

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, proglasio je Fond dijaspora za maticu za Dobrotvora Spomen Hrama Svetog Save na Vračaru, u Beogradu. Ovo humanitarno udruženje je u više navrata, od svog osnivanjana na Saboru matice i dijaspore 1999, obezbeđivalo popmoć za završne radove na Hramu Svetog Save.

Poštujući volju donatora iz srpske dijaspore, Fond je godinama pružao pomoć Srpskoj pravoslavnoj crkvi za obnovu i rekonstrukciju srenjevekovnih manastira i crkava, za izgradnju novih crkava, za opremanje manastirskih ekonomija, kako u Srbiji, uključujući pokrajinu Kosovo i Metohiju, tako i u Republici Srpskoj, Crnoj Gori i Hrvatskoj. Tako je Fond, pored ostalog, pomogao izgradnju spomen hrama Svetog Đorđa u Mojkovcu, u slavu heroja Mojkovačke bitke, obnovu hramova SPC u Plaškom, Petrinji, Prebilovcima, Klepcima, Manastira Duboki Potok kod Kosovske Mitrovice i Parohijskog doma u Peći, Manastira Miliva, kod Despotovca, Manastira Kalenić i Preradovac, izgradnju nove crkve u Banatskom Velikom Selu i mnoge druge.

Fond je od svog osnivanja, posvećivao posebnu pružanju pomoći srpskom narodu na Kosovu i Metohiji. Pored drugih značajnih vidova pomoći, pruženih proteklih godina, ovo humanitarno udruženje srpske dijaspore sedam poslednjih godina daje redovnu mesečnu pomoć od 100.000 dinara Narodnim kuhinjama na Kosovu i Metohiji, pod patronatom Eparhije Raško-prizrenske, za nabavku osnovnih životnih namirnica. U Brnjici, nedaleko od Gračanice,Fond je finansirao izgradnju dečjeg obdaništa „Đurđevak", za 130 dece.

Nakon osnivanja, Fond je posvetio posebnu pažnju pružanju pomoći za otklanjanje posledica agresije NATO (most „Varadinska duga", na Dunavu kod Novog Sada; most na Velikoj Moravi kod Varvarina; most na Zapadnoj Moravi, Jasika, Kruševac). Prilozima našeg rasejanja i srpskih prijatelja iz inostranstva, sakupljeno je oko sedam miliona evra. Najveći deo prikupljenih sredstava uložen je u obnovu i izgradnju oštećenih i porušenih mostova, puteva, porodičnih kuća, bolnica, vojnih kasarni, prosvetnih i kulturnih objekata. 

U kasnijim godinama, Fond je posvetio posebnu pažanju pružanju pomoći socijalno najugroženijim izbeglim i prognanim porodicama, sa troje i više dece. Pored dodele jednokratne novčane pomoći najugroženijim pojedincima i porodicama, Fond je, kupovinom napuštenih sesokih kuća i okućnica, finansirao trajno zbrinjavanje većeg broja porodica izbelica i porodica prisilno raseljenih sa KiM, bez krova nad glavom. 

Za otklanjanje posledica zemljotresa u Kraljevu, poplava u Srbiji i Republici Srpskoj i za borbu protiv pandemije Kovid 19, Fond je obezbedio finansijsku pomoć od 2,5 miliona evra, koja je realizovana u saradnji sa nadležnim državnim i organima lokalne samouprave. Primera radi, Fond je finansirao obnovu 22 porodične kuće u Obrenovcu, dečijeg vrtića i Srednje tehničke škole u Paraćinu, Bolnice u Krupnju, mostova u Valjevu i Koceljevi, komunalnih, školskih i drugih obejkata u Kladovu, Velikoj Gradiški i u pet opština u Republici Srpskoj. Sredstvima fonda izgrađeno je prijemno odeljenje Bolnice u Aranđelovcu.

U okviru svoje misije na očuvanju nacionalnog identiteta srpskog naroda, Fond je pomogao štampanje posebnih izdanja najuglednijih srpskih kulturnih institucija, kao što su: Matica Srpska, Srpska književna zadruga, Vukova zadužbina i druge. Povodom 100-te godišnjice izbijanja Prvog svetskog rata, Fond je finansirao izdavanje knjige ,,Srbija u Velikom ratu 1914-1918", čiji su autori: akademik Mira Radojević i akademik Ljubodrag Dimić. Knjiga je doživela više izdanja na srpskom, engleskom, ruskom, nemačkom, makedonskom i slovačkom jeziku, i uspešno distribuirana širom sveta.

Fondom rukovode Upravni odbor od 9 članova (6 iz dijaspore i 3 izmatice) i Nadzorni odbor od 5 članova (3 iz dijaspore, 2 iz matice).

Fond je zasnovan na dobrovoljnom radu i doprinosima njegovih članova. Niko od članova Uprave za svoj rad ne prima nikakvu nagradu, ili naknadu troškova, pa čak ni troškova međunarodnog transporta i smeštaja članova iz dijaspore, koji učestvuju u radu njegovih tela i organa. Sve takve troškove pokrivaju članovi organa Fonda iz ličnih sredstava.

Odluka Patrijarha Porfirija o proglašenju Fonda dijaspora za maticu za Dobrotvora Spomen Hrama Svetog Save, predstavlja veliko priznanje i ohrabrenje za Upravu, članove i donatore, da nastave i jačaju svoju humanitarnu delatnost.

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару