U borbi sa besparicom

Na sednici Srpske zajednice, održanoj 4. marta u Srpskom klubu u Segedinu, konstatovana je sve teža finansijska situacija. Zbog toga je moguće da se neki planirani kulturni i ostali programi neće realizovati. Prenosimo tekst iz Srpskih nedeljnih novina o održanom sastanku.

Usled sve teže finansijske situacije, moguće je da se neki programi neće ostvariti. Ovako bi mogao da glasi zaključak sednice Srpske zajednice, koja je održana 4. marta u Srpskom klubu u Segedinu.

Uprkos sve težoj finansijskoj situaciji, Srpska zajednica je prošle godine uspela da ostvari brojne programe, ali se u realizaciji morala oslanjati na Samoupravu Srba u Segedinu, koja je često izlazila u susret bratskoj organizaciji.

Borivoj Rus, predsednik Srpske zajednice u Segedinu, podneo je detaljan izveštaj o radu i finansijskom poslovanju zajednice tokom prošle godine. On je govorio o realizaciji brojnih tradicionalnih priredbi kao što su hramovna slava Prenos moštiju sv. oca Nikolaja u Bari, Dani srpske kulture i Dani manjina u Segedinu. Tokom godine su realizovana i poklonička putovanja i plodna saradnja sa Samoupravom Srba u Segedinu, crkvenom opštinom i Fondacijom „Miloš Crnjanski".

Borivoj Rus je podvukao da su mnoge manifestacije priređene u zajedničkoj saradnji sa ostalim srpskim organizacijama u Segedinu, a ovaj običaj nastaviće se i tokom ove godine.

Na skupštini je jednoglasno usvojen izveštaj o prošlogodišnjem radu i budžetu u 2011. godini. Takođe je usvojen i ovogodišnji plan rada, sa budžetom. Rukovodilac organizacije je naglasio da će, uprkos teškoj finansijskoj situaciji, crkveni praznici biti dostojno obeleženi, odnosno neće biti ugrožene tradicionalne manifestacije. Planirano je da se održi i manifestacija Dani srpskog pravoslavlja, koja je prošle godine uspešno organizovana.

Neki programi, međutim, zavisiće umnogome od finansija i pomoći Samouprave Srba u Segedinu. Predsednik Rus je naglasio da je sve manje sredstava koja su dobijena na konkursima. Pitanje je za koliko programa će biti dovoljna suma od 500.000 forinti.

Pored već pomenutih, među predviđenim programima su i praznovanje Uskrsa, gostovanje Srpskog pozorišta u Mađarskoj, promocija knjige Petra Miloševića „Storija srpske književnosti", putovanje na slavu u Grabovac i pokloničko putovanje po Srbiji.

Spisak kulturnih programa je dug, ali je materijalnih sredstava sve manje. Pooštreni su kriterijumi za konkurisanje, a i samih konkursa je manje.

Segedinci u svojim planovima imaju dalje ulepšavanje srpskog pravoslavnog groblja i nabavku novih crkvenih zvona. I o tome je govorio protonamesnik Pavle Kaplan, paroh segedinski koji se zahvalio Srpskoj zajednici i Samoupravi Srba u Segedinu na saradnji i pomoći. On je sve prisutne pozvao na saradnju, za dobrobit Srba u Segedinu.

Tomislav Rockov, predsednik Srpske samouprave takođe je ukazao na važnost sloge i nagovestio da će birano telo Srba u ovom gradu i ubuduće, shodno mogućnostima, podržavati programe u cilju očuvanja srpske kulture i pravoslavne vere. Ovo birano telo raspolaže budžetom od 215.000 forinti. Velika je sreća što lokalna samouprava grada Segedina takođe vodi brigu o svojim narodnostima, pa se uz dotaciju iz budžeta malo „lakše diše".

Borivoj Rus je podvukao da očuvanje srpske kulture, maternjeg jezika i pravoslavne vere treba da je opšti interes, kako bi se ostvario zajednički cilj.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару