Treća Sigurna kuća krajem avgusta

Izgradnja treće Sigurne kuće u Beogradu dobro napreduje. Trebalo bi do kraja avgusta da bude završena i useljiva. Sav novac još uvek nije prikupljen. Za mnoge majke i decu to je jedino utočište.

Zahvaljujući prikupljenim sredstvima u humanitarnoj akciji koju Radio-televizija Srbije vodi već nekoliko meseci, izgradnja treće Sigurne kuće u Beogradu dobro napreduje.

Novi prostor je neophodan, jer je u dve postojeće Sigurne kuće, smešteno više od pedesetoro žena i dece. Istovremeno, sa humanitarnom akcijom, na svim programima naše televizije, Radio Beograda i na sajtu, traje medijska kampanja za sprečavanje porodičnog nasilja.

Sa izgradnjom treće Sigurne kuće u Beogradu, stiglo se do druge ploče. Do kraja avgusta, trebalo bi da bude završena i useljiva.

"Treba odati zahvalnost i reći hvala svim tim ljudima i svim komapnijama koje su pokazale interesovanje, i ja se nadam da će njih biti još jer sav novac još uvek nije prikupljen. Nama treba još jedna trećina od predviđenih para, a to je dovoljno i to je mnogo i svi imamo šansu da pomognemo", rekla je Vesna Stanojević iz Savetovališta za žrtve nasilja u porodici.

U jednoj od postojećih sigurnih kuća u Beogradu trenutno se nalazi 40 žena i dece. Dešava se da ih bude i mnogo više, jer svakoj ženi koja tu potraži pomoć, pruže utočište.

"Nakon rada sa ženom od tri meseca potpuno se poboljšava slika. Vidi se znatno napredak. Mnogo su odsečnije, definisanije, znaju šta hoće, znaju da kažu neću", ističe stručna saradnica u Sigurnoj kući Sanja Ranovčević.

Od 2007. godine, kroz Sigurnu kuću prošlo je i 672 dece. Sa njima svakodnevno radi tim stručnjaka, kako bi se oporavili od trauma.

"Kada dete dođe u kuću i počne da dolazi u vrtić, ili bude povučeno u sebe ili bude agresivnije. Boravkom u vrtiću oni postaju sasvim obična deca, kao i sva druga, jer se osećaju da negde pripadaju da imaju slobodu", kaže vaspitačica Tanja Dabović.

Svako šesto dete i svaka treća žena u Srbiji su žrtve porodičnog nasilja. Samo prošle godine, Skloništu u Beogradu obratilo se za pomoć 4.300 žena. Za mnoge majke i decu Sigurna kuća predstavlja jedino utočište.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
25° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару