Temelji treće Sigurne kuće

Počela priprema terena na kojem će biti postavljeni temelji treće Sigurne kuće u Beogradu. U dve postojeće, smešteno je više od 50 žena i dece. Opština Rakovica, na čijoj su teritoriji obe Sigurne kuće, obezbedila parcelu i za treću.

Zahvaljujući sredstvima prikupljenim u humanitarnoj akciji koju RTS vodi već nekoliko meseci, počela je priprema terena na kojem će ovih dana biti postavljeni temelji treće Sigurne kuće u Beogradu.

Novi prostor je neophodan jer je u dve postojeće Sigurne kuće, već smešteno više od 50 žena i dece. Istovremeno, sa humanitarnom akcijom na svim programima RTS-a, Radio Beograda i na Internet portalu, traje medijska kampanja za sprečavanje porodičnog nasilja.

Kada, kako je planirano, krajem jula bude završena, što će zavisiti od prikupljenih para i vremenskih uslova, Sigurna kuća biće predata na trajno korišćenje Skloništu za žrtve nasilja u porodici.

Postojeći kapaciteti nisu dovoljni. Samo u proteklih nedelju dana, gotovo svakog dana na vrata Sigurne kuće, kažu, zakuca bar jedna majka sa decom.

"Mi smo izvođaču do sada isplatili jedan deo sredstava koji je skupljen preko RTS-a, međutim potrebno je još sredstava da bi kuća bila završena. To daje veliku šansu svima onima koji imaju problema sa nasiljem, a to su žene i deca", kaže Vesna Stanojević iz Savetovališta za žrtve porodičnog nasilja.

Opština Rakovica, na čijoj su terotoriji obe Sigurne kuće, obezbedila je parcelu i za treću, i, kako kažu, pobrinuće se da ona bude izgrađena u najkraćem mogućem roku.

"Mi smo svesni da je Sigurna kuća prelazno rešenje i da problem treba rešavati u korenu odnosno suzbijanjem nasilja. Ukoliko bude interesovanja, mi smo spremni za dalju saradnju", navodi Novica Barjaktarević, član Opštinskog veća Rakovice.

Nova Sigurna kuća pružiće utočište mnogim ženama i njihovim mališanima i omogućiti da im oporavak bude kvalitetniji i brži.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 30. јул 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару