Poštanske usluge korisne za dijasporu

Izvoz robe preko poštanskih šaltera i slanje novčanih čestitki u inostranstvo predstavljaju dve nove usluge koje su, između ostalog, namenjene jačanju poslovnih i porodičnih veza matice i dijaspore. U "Srbiji na vezi" gost je bio Goran Ćirić, generalni direktor JP Pošta Srbije.

Gostujući u "Srbiji na vezi" inž. Goran Ćirić, generalni direktor JP Pošta Srbije predstavio je dve nove usluge koje mogu da koriste našim sugrađanima u dijaspori.

"PostEksport - Izvoz robe" je omogućen polovinom prošlog meseca, a prema Ćirićevim rečima cilj je bio da se uspostavi neka vrsta poslovnog mosta, koji je važan za ljude u Srbiji, ali i za naše širom sveta.

"Omogućen je izvoz robe sa samo jednim elektronskim dokumentom. Paket ne sme da bude teži od 30 kilograma i vrednosti do 1000 evra", rekao je Ćirić.

U jednom danu moguće je poslati više paketa u preko 230 zemalja sveta. Usmeno deklarisanje robe se vrši na šalterima pošta u Srbiji, a postupak izvoza je pojednostavljen uz obrazac - Izvozni carinski list CP -72 i fakturu u 2 primerka. Carinski list se može preuzeti na veb stranici JP Pošta Srbije, a dokumentacija za izvoz robe se može popuniti i elektronski.

"Pre 10 godina ste morali da platite 35 dolara po paketu samo carinske takse, plus paket, a sada su vam carinske takse 0 dinara. Znači samo plaćate prenos paketa", rekao je za "Srbiju na vezi" Nebojša Matić iz Lajkovca, koji tek što je poslao paket sa mikročipovima u Brazil. Matić , već deset godina, izvozi elektronske komponente i tvrdi da je ovako jednostavna procedura izvoza i za njega predstavljala iznenađenje.

Dvosmerne novčane pošiljke od sada su moguće i za korisnike usluga srpske pošte. Ovo proširenje usluge omogućava slanje poklon čestitki iz Srbije u svet. Od procedure na šalteru u Srbiji, novac se bilo gde u svetu može podići za desetak minuta.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 06. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару