Politički dogovor usmerava popis

U stranačkim rukovodstvima i nevladinom sektoru Srba u Makedoniji, računaju da će odloženi popis i prestrojavanje u popisnoj komisiji omogućiti pravilniju zastupljenost predstavnika manjih etničkih zajednica u popisivačkim timovima.

Popis stanovništva, domaćinstava i stanova u Makedoniji, najpre zakazan za prvu polovinu aprila, pa zbog prečih politički značajnijih vanrednih izbora, održanih 5. juna, odložen za novi popravni termin od 1. do 15. oktobra, izvesno je zavisi od valjanog dogovora dveju vladajućih stranaka Makedonaca VMRO-DPMNE, lidera i premijera Nikole Gruevskog, i Albanaca - Demokratske unije integracija (DUI), Aljija Ahmetija.

Posle pauze od nekoliko meseci, članovi Državne popisne komije (DPK), kako je objavljeno, ponovo su u pokušaju da "implementiraju politički dogovr između VMRO-DPMNE i DUI". Pre vanrednih izbora u Makedoniji, popisna komisija je praktično bila van funkcije suočena sa bojkotom članova iz redova Albanaca i Turaka, koji nisu bili saglasni sa odlukom da popisni timovi "na terenu", budu etnički mešani. Zahtevali su da u svim etnički čistim sredinama, odnosno opštinama u zemlji, timovi popisivača budu sastavljeni ili samo od Makedonaca, ili samo od Albanaca.

U međuvremenu ne isključuju se ni varijante namenske promene sastava DPK, kako bi se otklonile eventualne smetnje u očekivanoj i zadatoj "implementaciji međustranačkog dogovora na višem nivou". Zvanično međutim, takve informacije nisu potvrđene.

Predsednica DPK, Vesna Janevska je potvrdila da je kontaktirala "sa određenim članovima Vlade i dobila signale da nema nikakvih problema".

"Ostajemo na tome da će dve najveće etničke zajednice u jednoj opštini činiti popisivačke timove, izjavila je Janevska, primetivši međutim, da prema iskustvima na Popisu 2002. "u Makedoniji nema etnički čiste opštine". Istakla je da je u nekim opštinama druga zajednica sa desetak hiljada, a negde 50 građana. No, kako kaže, i tih 50 biće dovoljni da se odredi druga etnička zajednica".

Predstavnik Albanaca u DPK, Abdulmenaf Bedžeti, proletos se uoči objave bojkota rada tog tela, principijelno suprotstavio pokušajima da "izigrava ikebanu", kaže da nije informisan da li je i na koji način postignut politički dogovor o problemima sa Popisom. Zbog tih problema bio je čak najavljen i bojkot čitave popisne operacije.

"Nisam imao nikakve kontakte sa DUI, od pre izbora, tako da zaista ništa ne znam da li postoji dogovor. I dalje ostajem na stavu da sastav popisivačkih timova bude preslikan od sastava stanovništva u jednoj opštini. Ko ima nekakav politički dogovor, dodatno će videti šta šta će se događati", izjavio je Bedžeti, potvrdivši da je i do njega stigao nezvaničan nagoveštaj promene članova DPK.

Bedžeti je tim povodom primetio da nije siguran da li se te promene odnose baš na njega ili na nekoga drugoga, ali da je tako to ne predastavlja nekakav problem, "sastav DPK nije Biblija, pa da ne može da se menja".

U stranačkim rukovodstvima i nevladinom sektoru Srba u Makedoniji, uglavnom računaju da će odloženi Popis i prestrojavanje u samoj DPK, omogućiti pravilniju zastupljenost u popisivačkim timovima i predstavnika manjih etničkih zajednica, što pruža šansu za pravilniji ishod same operacije i pravo prebrojavanje življa. Očekuje se takođe da će na novom konkursu za popisivače biti ispunjena kvota predviđena za Srbe, što proletos nije bilo postignuto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 01. јул 2024.
34° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару