Читај ми!

Muzika viva – 31. Međunarodna tribina kompozitora u Beogradu

Večerašnjom emisijom započinjemo ciklus posvećen prošlogodišnjoj, 31. Međunarodnoj tribini kompozitora u Beogradu. Pratićete dela izvedena 4. oktobra u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra kada je nastupio ansambl Metamorfozis predvođen violistom Sašom Mirkovićem. Na programu su bila dela Ane Gnjatović, Maje Bosnić, Ane Kazmić, Dragane Jovanović, Lazara Đorđevića i Darnije Andovske.

Na početku ćete čuti delo pod nazivom „Muzika za nedostajuće leptire" za gudački orkestar i video Ane Gnjatović. Poslednjih godina, posvećena je umetničkom istraživanju mogućnosti proširenja instrumentalnog izvođenja kroz upotrebu elektronike, govora, pokreta i videa. Delo koje ćete sada čuti, komponovano 2021. godine, jedno je od ostvarenja u kojma Ana Gnjatović propituje ovaj odnos uvođenjem vizuelne komponente.

Potom sledi ostvarenje pod nazivom „Plucked" Maje Bosnić. Ova kompozicija iz 2019. godine napisana je za čembalo i gudače, a inspirisana je instalacijom Etijena Krehenbula. Neobični postupci česti su u kompozicijama Maje Bosnić, koju posebno privlače apsurdna rešenja, ograničene mogućnosti, neočekivani raspleti, participacija publike, tretiranje instrumenata kao „redi-mejd" objekata i tretiranje svakodnevnih predmeta kao muzičkih instrumenata.

Emisiju nastavljamo kompozicijom „Sol Inviktus" Ane Kazimić. Inspirisana „nepobedivim suncem" kao vodiljom i unutrašnjom snagom, ali i ličnošću cara Konstantina Velikog, rođenog u tadašenjem Naisusu, Kazimićeva u svoju partituru unosi i Hristov monogram, „Hi-ro" kao simboličko podsećanje na Milanski edikt kojim je okončan progon hrišćana u Rimskom carstvu.

Kompozicija „Metamorfolija" za violu solo i gudački orkestar sa čembalom Dragane Jovanović, kao što i naslov sugeriše, inspirisana je čuvenom baroknom temom „la folija", a posvećena je violisti Saši Mirkoviću i ansamblu Matamorfozis, koji su ga premijerno izveli 2019. godine. U nastavku ćete čuti još jedno ostvarenje inspirisano baroknom temom „La Folija", kompoziciju „D- Madness" Lazara Đorđevića. Kroz niz međusobno povezanih varijacija, tema se transformiše i prilagođava svom novom okruženju, koje njene prepoznatljive komponente - melodiju, harmoniju i ritam, prikazuje u novom svetlu. Emisiju će zaokružiti kompozicija „daMar" Darije Andovske. O kojoj je Saša Mirković rekao sledeće: „niti je world music, niti pop pesma, već visoko kvalitetno umetničko delo, delo koje nosi veoma jaku i jasnu poruku. Ovde se sreću kafana i koncertna dvorana, tradicija i savremeni trenutak, emotivno i veoma lično proživljeno stanje u kome se svi trenutno nalazimo."

Urednica emisije: Ivana Neimarević
 

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи