Predsednici Vučić i Putin razgovarali o sastancima u Vašingtonu i Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je telefonom sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom i obavestio ga o razgovorima u Vašingtonu i Briselu. 

Vučić i Putin su razmenili mišljenja o situaciji na Balkanu i razgovarali o aktuelnim pitanjima strateškog srpsko-ruskog partnerstva, uključujući razvoj dijaloga na najvišem nivou. Dvojica sagovornika su potvrdili da su Srbija i Rusija iskreni prijatelji, čija je saradnja zasnovana na međusobnom poverenju. Vučić je naglasio da je Srbija vojno neutralna zemlja, a Putin pozdravio to čvrsto opredeljenje Srbije. Putin je rekao da će Rusija pružati političku podršku Srbiji u njenim naporima za očuvanje svog teritorijalnog integriteta i svoje spoljnopolitičke akcije koordinisati sa Srbijom, a sve sa ciljem zaštite međunarodnog javno-pravnog poretka. 

Rusija poštuje odluku Srbije da odloži vojne vežbe sa drugim zemljama 6 meseci i ne smatra je  posledicom pritiska zapadnih zemalja, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Peskov je dodao da to nije bila tema telefonskog razgovora predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića. Iz NATO-a poručuju da nisu planirali nikakve posebne događaje sa Srbijom u predstojećim mesecima, ali da ostaju posvećeni partnerstvu u interesu stabilnosti i bezbednosti regiona. Ministar Aleksandar Vulin je odluku Vlade Srbije obrazložio tvrdnjama da se Srbija nalazi, kako se izrazio, pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan razgovarao je sa predsednikom  Aleksandrom Vučićem i predsednikom privremenih prištinskih institucija Hašimom Tačijem, prenela je agencija Anadolija. Kako je saopštila Direkcija za komunikacije Predsedništva Turske, Erdogan je obavio odvojene telefonske razgovore sa dvojicom funkcnionera. Navedeno je da je bilo reči o jačanju odnosa između Turske i Srbije i Turske i takozvanog Kosova i o regionu. Sagovornici su se saglasili da nastave blisku saradnju i konsultacije o bilateralnim i regionalnim pitanjima.

Posle sastanka sa direktorima kovid bolnica, ministar zdravlja Zlatibor Lončar kaže da će danas prvi put broj pacijenata u bolnicama koji se leče od virusa korona smanjiti ispod 400. Moli građane da poštuju mere prevencije jer je, prema njegovim rečima, to jedini način borbe protiv kovida. Virusom je zaraženo 85 zdravstvenih radnika, a troje je na bolničkom lečenju. U Kliničko-bolničkom centru „Dragiša Mišović" nema zaražene dece ističe zamenik direktora te ustanove Predrag Savić.

Srbija je za 10 mesta napredovala na najnovijoj rang-listi ekonomskih sloboda Frejzer instituta iz Kanade i sada je na 74-om mestu u svetu. Indeks ekonomskih sloboda meri "do kog nivoa je zaštićena pošteno stečena imovina i koliko su pojedinci uključeni u dobrovoljne transakcije''.  Rangiranje je bilo pre dve godine - tako da ovaj napredak pokazuje stanje iz 2018-te godine. U regionu, Srbija je ispred Crne Gore i Bosne i Hercegovine, a iza Hrvatske, Slovenije i Severne Makedonije.

Sindikati i Unija poslodavaca uz posredovanje Vlade Srbije najkasnije u ponedeljak treba da usaglase stavove o visini minimalne zarade za narednu godinu. Iako taj iznos još nije poznat, ministar za rad Zoran Đorđević, kaže da su pregovori konstruktivni, da će povećanja sigurno biti, kao i da su sve tri strane svesne situacije u kojoj se domaća i svetska privreda nalaze. Sindikati traže da se minimalac poveća za 25 odsto i tako izjednači sa minimalnom potrošačkom korpom. Država i poslodavci sa druge strane nude korekciju koja bi se kretala između 4 i 6 procenata. 

Urednik emisije Nataša Raketić.

Urednici vesti Vladimir Mihajlović i Nenad Selaković.

Producent Srđan Manojlović.

 

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару