Apel lekara građanima da budu odgovorni i poštuju mere

Broj novozaraženih u Srbiji, prema rečima epidemiologa, stabilizovao se i nalazimo se na, kako kažu, "platou". Da bi se virus zauzdao, svi moraju da budu odgovorni i poštuju mere zaštite. Novi podaci biće saopšteni na konferenciji za novinare Kriznog štaba, koju ćermo prenositi u okviru Novosti dana.

U Nišu je preminula i druga trudnica, za koju se sumnjalo da je zaražena virusom korona. Prethodno je na svet donela dečaka koji je trenutno u stabilnom stanju. Ministar zdravlja Zlatibor Lončar organizovao je neformalni sastanak sa zdravstvenim radnicima kovid-bolnica KBC Zvezdara i Opšte bolnice Pančevo, nakon čega su zajedno apelovali na građane da poštuju mere zaštite i pomognu zdravstvu u borbi protiv virusa korona.

Koordinator kovid-bolnice na Zvezdari Nataša Petrović Sanojević rekla je da je u tom kliničko bolničkom centru za nešto više od tri meseca zbrinuto 2 hiljade i 100 pacijenata. U toj zadravstvenoj ustanovi je trenutno smešteno oko 300, a u Pančevu 101 osoba. U Užicu je otvorena Nova privremena kovid-bolnica u zgradi nekadašnje kasarne.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić najavio je mogućnost da se u četvrtak u Briselu održi sastanak na kome će beogradska i prištinska elegacija razgovarati o raseljenima, nestalim i ekonomskim temama o kojima Priština prošle nedelje nije htela da razgovara. Ðurić je dodao da očekuje mesece, možda i godine dijaloga, ali i nastavak pritisaka na Srbiju i podršku Prištini. Šef diplomatije Ivica Dačić kaže da Priština Srbiji, iza leđa, nastavlja da lobira za nezavisnost takozvanog Kosova i  razrađuje mogućnosti za učlanjenje u međunarodne organizacije. „Ukoliko zaista dođe do takvih koraka, Beograd će svakako nastaviti akciju za povlačenje priznaja", naglasio je Dačić.

Nakon što je Narodna banka donela odluku o novom odlaganju otplate kredita za dva meseca, generalni sekretar Udruženja banaka Vladimir Vasić je za ER-TE-ES izjavio da građani koji žele zastoj ne moraju da se jave banci. Oni koji žele da nastave redovno sa plaćanjem obaveza moraju da kontaktiraju finansijsku instituciju. Kako je rekao Vasić, 30. septembra, kada prođe moratorijum, građani imaju tri opcije. Prva je da se redovna kamata linearno rasporedi na ostatak duga, a da se vremenski period kredita produži za 60 dana.  Druga je da građani plate samo kamatu, a da se za dva meseca produži kredit. I treća opcija je da se plati sve odjednom.

U Republici Srpskoj virus korona je potvrđen kod još 66 osoba. U Sloveniji 14 i jedan smrtni slučaj.

U svetu je od virusa korona zaraženo više od 16 i po miliona ljudi, 650 hiljada je umrlo, a oporavilo se 10 miliona.

Ove godine, Svetski dan borbe protiv hepatitisa, 28-mi jul,  obeležava se pod sloganom "Budućnost bez hepatitisa". Cilj je da se poveća svest o toj zaraznoj bolesti koja uzrokuje niz zdravstvenih problema i ohrabrili nadležni da učine dodatne napore u cilju eliminacije te bolesti. Predsednica Udruženja pacijenata sa bolestima jetre "Hronos" Ivana Dragojević apelovala je na državu da omogući lečenje svim inficiranim, a ne samo najtežim bolesnicima. U pitanju je zarazna bolest koja mora biti prioritet u zdravstvenom sistemu Srbije, rekla je za naš program Ivana Dragojević.

Urednik i voditelj Miroslav Vojvodić.

Urednici vesti Nenad Selaković i Vladimir Mihajlović.

Новости дана Новости дана

Autor:
Радио Београд 1

Најпопуларнија радијска информативна емисија на нашим просторима деценијама уназад доноси најбрже и најсвеобухватније информације. Сваког дана у 15 сати на Радио Београду 1. [ детаљније ]

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару