Читај ми!

Zelena pšenica, koštunjavo voće... Kako da vam božićna i trpeza za Badnji dan, budu izvor zdravlja

Svima koji su sejali mladu pšenicu na Svetu Varvaru ili Nikoljdan do sada je isklijala i lepo narasla. Osim pšenice, na prazničnoj trpezi će se naći još namirnica, poput koštunjavog i suvog voća, a stručnjaci kažu da nisu tu bez razloga – baš u ovo doba.

Bliži se Badnji dan, i na trpezi će se naći mlada pšenica, koštunjavo i suvo voće i dren, za koji je u našoj tradiciji postoji verovanje da donosi isceljenje i plodnost, i da će onaj ko ga izvuče iz česnice biti zdrav cele godine.

„Sve namirnice koje su na božićnoj trpezi imaju svoju svrhu. Zelena pšenica pripada grupaciji super-namirnica, to su namirnice koje imaju izuzeno veliku biološku vrednost. Ono što bih izdvojio kod zelene pšenice je to da ima veliku količinu proteina, preko dvadeset procenata, ogromnu količinu vlakana, preko 40 odsto, i malu količinu masti“, rekao je za Ritam vrta prof. dr Vladimir Ilić.

Zelena pšenica ima obilje minerala i vitamina, posebno vitamina C, B, A i E grupacije.

„Najčešće se koristi jedna do dve kašičice u obliku praha koji se dodaje jelima ili se koristi u obliku nekih šejkova. Može da se blendira i mora da se stavi u značajnim količinama da bi ostvarila taj svoj pozitivni zdravstveni efekat“, objasnio je dr Ilić.

Dodaje da se u narodnoj medicini, pored ploda drena, koji je posebno aktuelan tokom božićnih praznika, koriste i njegov list i seme.

„Dren sadrži ogromnu količinu vitamina C, a ima i veliku količinu kalijuma koji je kao mineral zadužen za balans vode i tečnosti u organizmu, smanjuje nivo arterijskog krvnog pritiska, smanjuje rizik od osteoporoze, od šloga, prevencija je za anemiju, a tu je i cink koji je zadužen za održavanje statusa našeg imunog sistema.

Obavezan deo božićne trpeze je i suvo i koštuničavo voće.

„Suvo voće ima veliku količinu ugljenih hidrata, posebno prostih, voćnog šećera, fruktoze, i veliku količinu kalorija, od 250 do 300 kalorija na sto grama. Ne bi trebalo da se koristi u većoj količini, što posebno važi za fizički neaktivne osobe“, rekao je sagovornik Ritma vrta, i dodao da postoji razlika kada je reč o koštunjavim plodovima.

„Ono je bogato primarnom masti, to su generalno te dobre masti, omega 3 i omega 6, jako su važne za naše kognitivne funkcije u smislu pamćenja i memorije, prosuđivanje... To su dobre namirnice, ali i sa njima treba paziti jer stotinak grama oraha ima preko 600 kalorija“, pojasnio je profesor.

Objašnjava da u zimskim danima, tokom aktuelnih prazničnih dana, pada imunitet i povećava se rizik od različitih infekcija, i da s tim u vezi, navedene namirnice, imaju zaštitnu funkciju.

петак, 15. новембар 2024.
4° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње