Читај ми!

Направите мирисне ружице од јабука, савршен десерт за тмурне јесење дане

Поклањамо вам рецепт за једноставан, а декоративан и укусан десерт који подиже расположење у хладним јесењим данима. 

Док се жива у термометру спушта, улице обавија магла, а сунца је све мање, обрадујте укућане правим јесењим десертом, који осваја сва чула.

Ружице од јабука и лиснатог теста су изванредног укуса, њихова припрема обавија кућу топлим и слатким мирисима јабука, ваниле и цимета, а на столу су прави украс који подиже расположење. Уколико уопште успете да им одолите и дозволите да вам неко време красе кућу. 

Изузетно су једноставне и брзе за припрему.

Потребне намирнице: 

  • паковање лиснатог теста
  • две-три лепе црвене јабуке 
  • две кашике џема од кајсија
  • мало шећера и сока од лимуна
  • цимет и ванила 

Јабуке (које би требало да буду што интензивније црвене боје, попут црвеног делишеса, да би ружице лепше испале) пресећи на пола и очистити семенке. Потом их исећи на танке листиће и прелити са мало воде, тек да огрезну, којој сте додали мало шећера, лимуновог сока и ваниле.

Ставите их да прокувају само пар минута да листићи омекшају, или их убаците у микроталасну на два минута. Оцедите их и оставите да се прохладе. (Воду не бацајте, јер је врло укусан сок од јабуке, природнији од већине које купујете у самопослугама, који су препуни адитива и заслађивача.)

У међувремену са пар капи воде разблажите џем од кајсија да се лакше размазује. Најбоље би било ако имате прави домаћи пекмез. 

Разваљајте тесто што тање, у облику великог правоугаоника.

Премажите га џемом и поспите циметом, па изрежите на траке, отприлике пет центиметара ширине. Што више трака имате, више ће бити и ружица. 

На сваку траку слажите листиће јабука, до пола ширине, да другом половином могу да се преклопе и да ивица јабука мало вири из теста, попут латица руже.

Пажљиво их замотајте у ролну и обликујте ружице, а потом их сложите у плех обложен папиром за печење. Ако сте мање вични, користите плех са модлама за мафине, па њему прилагодите величину ружица. 

Ставите у загрејану пећницу и пеците на 200 степени двадесетак минута, док ружице лепо не порумене, али не прегоре.

По жељи поспите прах шећером или циметом и уживајте. 

недеља, 22. децембар 2024.
5° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње