Читај ми!

Šta nam Zakerberg poručuje skrivanjem lica svoje dece na Instagramu

Zaklanjanje dečjih lica na društvenim mrežama dosta je retka pojava. Brz prolazak kroz objave čini da to najčešće jedva i primetimo, međutim, kada to uradi prvi čovek „Mete“ Mark Zakerberg teško je ne zapitati se koji je razlog za takav potez.

Kada je Mark Zakerberg 4. jula podelio fotografiju svoje porodice na Instagramu, dve stvari su privukle pažnju javnosti: prugasti kaubojski šešir na glavi prvog čoveka „Mete“ i veliki emodžiji koji skrivaju lica njegove dece.

Zakerbergova objava odmah je zasuta brojnim kritikama. Neki korisnici ove društvene mreže su odluku da zamagli lica videli kao odraz Zakerbergove brige za privatnost zbog deljenja slika svoje dece na mreži, uprkos tome što je stvorio ogromne platforme koje omogućavaju milionima drugih roditelja da upravo to rade.

Meta, matična kompanija Instagrama, dugo je ispitivana kako se bavi privatnošću korisnika i načinima na koje se njeni algoritmi mogu koristiti za navođenje mladih korisnika na potencijalno štetne aktivnosti.

Zakerbergov postupak u fokus dovodi širi trend među nekim korisnicima društvenih medija, a posebno među poznatima i onima sa više pratilaca, da budu oprezniji pri deljenju slika svoje dece na mreži.

Već godinama poznati poput Kristen Bel, Điđi Hadid, Krisa Prata i Orlanda Bluma zamagljuju slike ili koriste emodžije kako bi zaštitili privatnost svoje dece na društvenim medijima. Zakerberg je, takođe, ranije objavljivao na mrežama fotografije svojih ćerki, ali tako da su im prikazani potiljak ili profil. „Obični“ korisnici ređe koriste taj pristup, a možda bi baš trebalo da slede ove poznate osobe.

Pokazujući da je pazio da ne deli lokaciju svoje porodice ili identitet dece, on možda saopštava da je zaštita na mreži odgovornost krajnjih korisnika“, rekla je Aleksandra Hamlet, psiholog iz Njujorka koja pomno prati uticaj društvenih medija na mlade korisnike.

Malo je stvari tako uobičajeno za roditeljstvo kao što je to pokazivanje brojnih slika dece, i to svakome ko hoće da stane i pogleda.

Međutim, već godinama, raste broj roditelja i stručnjaka koji pokazuju zabrinutost u vezi sa rizicima deljenja ovih slika na društvenim mrežama i medijima. Neki od rizika su izloženost dece krađi identiteta, tehnologiji prepoznavanja lica, kao i stvaranje digitalnog otiska koji bi mogao da ih prati i u odraslom dobu. Neki roditelji biraju opciju da ograniče količinu sadržaja o svojoj deci, dok drugi biraju manje javne platforme.

Skrivanje dečjih lica na fotografijama opcija je na svim mrežama. Lija Planket, autor knjige Sharenthood i stručnjak za iskustvo učenja i inovacije na Pravnom fakultetu Univerziteta Harvard, rekla je da je skrivanje dečjeg lica simbol da mu dajete kontrolu nad sopstvenim narativom (na internetu).

Svaki put kada objavljujete nešto o svojoj deci, uzimate im deo slagalice koju oni slažu pričajući o tome ko su i ko žele da postanu. Na greškama se učimo i odrastamo bolje nakon što smo ih napravili. Ako izgubimo privatnost tinejdžera i želju dece da se igraju i istražuju, da žive i kroz pokušaje i greške, lišićemo ih mogućnosti da se razvijaju i da pričaju priče [pod svojim uslovima])“, istakla je Planketova.

Primetno je da Zakerberg na fotografiji objavljenoj 4. jula nije zaklonio lice svoje najmlađe ćerke, što bi moglo ukazivati na manji rizik po bebino lice nego lice malog deteta.

Međutim, Lija Planket upozorava da tehnologija veštačke inteligencije može da se koristi za praćenje promena na licu tokom vremena i da će možda kasnije moći da poveže svako dete, čak i bebu, sa njihovom slikom iz starijeg doba.

Društveni mediji, to jest kompanije iza njih, uverena je Lija Planket, mogu učiniti mnogo više. Tako, na primer, korisno bi bilo ponuditi opciju automatskog zamagljivanja dečjih lica ili zabraniti upotrebu slika sa detetom u marketinške ili reklamne svrhe.

Za sada, međutim, ostaje na roditeljima da ograniče deljenje fotografija svoje dece na mrežama ili da se potpuno uzdrže od toga.

Nisu to samo roditelji – babe i dede, treneri, nastavnici i druge odrasle osobe takođe treba da drže decu podalje od fotografija i video-snimaka koji se objavljuju na internetu kako bi zaštitili njihovu privatnost, bezbednost, buduće i trenutne izbore i njihovu sposobnost da budu autori sopstvene priče na internetu“poručila je Lija Planket.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 06. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару