Koliko su kozji sir, mleko i surutka zaista – zdravi

Od početka pandemije koronavirusa, povećana je potražnja i prodaja kozjeg mleka i mlečnih prerađevina. Iako se veruje da kozje mleko pomaže oporavku od koronavirusa, nutricionisti sa oprezom govore o prednostima bilo koje pojedinačne namirnice.

Gotovo dve decenije Radisav Racković uzgaja koze na porodičnom imaju u Ljubiću. Sada ih je u stadu četrdesetak. Nakon jutarnje muže, sveže mleko svakodnevno dostavlja kupcima na kućni prag. Potražnja je kaže velika, naročito u poslednje dve godine.

„Dostavljam mleko na adresu, ljudi me zovu, kažu gde žive, i ja im donesem na vrata. Imam stalne mušterije, imam nove mušterije, ljudi zovu, traže, hoće zdravo da se hrane. Cena je od januara ove godine 250 dinara, bila je 200“, priča Radisav.

Pored mleka, dosta je tražen i kozji sir, kao i surutka. Kupci dolaze i u domaćinstva pojedinih proizvođača.

„Interesuju se svi, pogotovo posle ove korone, za sir, mleko i za surutku, dosta za surutku, tako da su to obično stare mušterije – dolaze ovde i uzimaju, ne idemo nigde“, kaže Smiljana Milutinović iz Mršinaca.

Od početka pandemije koronavirusa, na pijaci je u redovnoj ponudi kozje mleko i prerađevine. Iako je sir dosta skuplji od kravljeg, kilogram košta i do 1.000 dinara, kupaca ima.

„Zainteresovani su sve više posle koronavirusa, baš je velika prodaja kozjih proizvoda. Sve se prodaje, i sir, i surutka, i mleko kiselo, jogurt, sirevi mladi, zreli", rekla je Zorica Dostanić iz prodavnice mlečnih proizvoda.

Iako se veruje da kozje mleko pomaže oporavku od koronavirusa, nutricionisti sa oprezom govore o prednostima bilo koje pojedinačne namirnice.

„Kozje mleko je lako svarljivo i zbog toga se vrlo brzo apsorbuju vitamini i minerali, i u kombinaciji sa pravilnom i raznovrsnom ishranom, svakako može da utiče i na jačanje organizma i poboljšanje imuniteta, ali sama namirnica, samo kozje mleko, ne može da bude niti lek, niti prevencija zdravlja. Samo i isključivo u kombinaciji sa izbalansiranom ishranom koja podrazumeva unos svih sedam grupa namirnica svakodnevno“, objasnila je Sonja Nikačević, nutricionista.

Ista pravila važe i za upotrebu kozje surutke, koja ima hranjive materije koje mogu da pomognu jačanju imuniteta ali, kako navodi nutricionista, samo u kombinaciji sa svim drugim izbalansiranim namirnicama u ishrani.

уторак, 22. април 2025.
17° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом