Čičoka, hranjiva riznica za dijabetičare i ljude sa povišenim holesterolom
Ona bi trebalo bi da se što češće nađe na jelovniku dijabetičara, ljudi sa povišenim nivoom holesterola i triglicerida, ali i sa poremećajima crevne flore. O značaju i lekovitosti čičoke govorio je u Jutarnjem programu narodni travar Momčilo Moma Antonijević.
Zato što podseća na krompir, čičoku u Srbiji zovu divlji krompir. Međutim, postoji jedna velika razlika između njih, čičoka ne sadrži skrob.
„Umesto toga, sadrži inulin koji je jedno vrlo važno nerastvorno vlakno sačinjeno od polisaharida veoma korisnog za našu crevnu floru i ljude koji pate od dijabetesa“, naveo je Antonijević.
Čičoka je takođe bogata esencijalnim masnim kiselinama, koje, kako kaže, ne možemo drugačije da unesemo u organizam.
„Osim toga, čičoka u sebi sadrži i mnogo drugih hranjivih supstanci, poput cinka i gvožđa, pa se preporučuje svima koji pate od anemije“, kaže Antonijević, dodajući da bi čičoku pre svega trebalo konzumirati u svežem obliku.
Bogata je fluorom i to u obliku da telo može da ga iskoristi, pa je čičoka zato dobra i za zdravlje zuba.
Onima koji imaju uslova da je gaje Antonijević preporučuje da to i urade. Sadi se kada i kao krompir i vrlo je zahvalna.
Dijabetičari i oni sa povišenim holesterolom
Ne samo da se čičoka preporučuje dijabetičarima i ljudima sa insulinskom rezistencijom, već i onima sa povišenim nivoom holesterola i triglicerida u krvi.
Narodni travar je u Jutarnjem programu dao i recept za salatu od čičoke, jabukovog sirća i lanenog ulja, koja je odlična za ljude koji pate od anemije ili imaju povišen nivo masti u krvi.
Antontijević je preporučio da čičoku konzumiraju i oni koji nemaju pomenute zdravstvene probleme, jer je ona potpuno bezbedna za sve uzraste.
On je otkrio i još neke recepte sa čičokom, poput kaše za otoke i turšije za dijabetičare.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар