Čitaj mi!

Jeste li već probali pekmez od bundeve iz Iđoša

U selu Iđošu kod Kikinde 14 žena je osnovalo pre nekoliko godina svoje udruženje, koje je sada kao deo mreže ženskog preduzetništva, napravilo jedan novi neobičan proizvod od bundeve.

Pekmez od bundeve novi je brend sa severa Banata, a sve su smislile domaćice iz Iđoša kod Kikinde. Poznato po bundevi, ovo podneblje predstavlja se javnosti novim proizvodom koji je spremljen na tradicionalni način. 

40197807
40197807 Pripremio Branislav Prokić

Sve je počelo novembra prošle godine kada je Udruženje žena iz Iđoša osmislilo jedinstven tržišni proizvod.

„Recept je moj pošto sam ja malo nešto iz moje glave kuvajući ovaj pekmez od višanja, šljiva i tako, pa sam ja to sama degustirala i dodavala“, priča Vesna Buljin, članica Udruženja dodajući da su njene prijateljice očarane pekmezom od bundeve.

Recept je jednostavan, ali je priprema zahtevna. Bundeva se mora očistiti, ljušti se kora, vade semenke, a zatim se mora usitniti.

Nimalo lagan posao, ali vešte ruke domaćica to lako rešavaju, dok su tu i savremeni kuhinjski aparati i pomagala kako bi se sve uradilo brže i bez napora. Ipak, nekada je tradicija na prvom mestu.

„Nije teško. Kad se osuši dobro ludaja, onda je mekana, onda se istre i super je. Pre starije žene nisu znale za ove uređaje i to. Ovo je neko ručno, istre se i gotovo“, objašnjava Veronika Simin iz Iđoša.

Njena sugrađanka Kosana Tatomirističe da nemaju svi električne uređaje, ali da su oni potrebni kada se pripremaju veće količine pekmeza.

Tajna ukusnog pekmeza neprekidno mešanje 

Ustinjenoj bundevi se dodaje šećer i sve se kuva na jakoj vatri nekih 45 minuta uz intenzivno mešanje. Nekada se domaćice smenjuju za šporetom kako pekmez ne bi zagoreo.

Moguća je intervencija na ukusu, dodaju se arome, čokolada, cimet, a moguća je i kombinacija nekoliko ukusa. Sve zavisi od afiniteta, a recept će se svakom intervencijom samo oplemeniti.

„Sad ide i zima, nemamo nekih obaveza napolju, ali i organizujemo se ako treba nešto. Ludaje imamo, sejalo smo. Pekmez od ludaje je i brendiran i u ženskom savezu sad. Ženski savez nosi ime 'Pletenica' i u njemu je svih tih pet udruženja“, istakla je Biljana Đurđulov, predsednica Udruženja žena Iđoš.

Pekmez od bundeve nije uobičajen na tržištu i tu svoju šansu vide domaćice iz Iđoša. Uz sveže pečene, mekane i vazdušaste banatske krofne nema boljeg nadeva. Neobičan slatkiš koji vas asocira na ravnicu.

Broj komentara 0

Pošalji komentar

Uputstvo

Komentari koji sadrže vređanje, nepristojan govor, neproverene optužbe, rasnu i nacionalnu mržnju kao i netoleranciju bilo kakve vrste neće biti objavljeni. Govor mržnje je zabranjen na ovom portalu. Komentari se moraju odnositi na temu članka. Prednost će imati komentari gramatički i pravopisno ispravno napisani. Komentare pisane velikim slovima nećemo objavljivati. Zadržavamo pravo izbora i kraćenja komentara koji će biti objavljeni. Komentare koji se odnose na uređivačku politiku možete poslati na adresu webdesk@rts.rs. Polja obeležena zvezdicom obavezno popunite.

Zaključano: Otključajte povlačenjem strelice u desno ...
sreda, 26. mart 2025.
12° C

Komentari

Dvojnik mog oca
Verovatno svako od nas ima svog dvojnika sa kojim deli i sličnu DNK
Nemogućnost tusiranja
Ne tuširate se svakog dana – ne stidite se, to je zdravo
Cestitke za uspeh
Da li ste znali da se najbolje gramofonske ručice proizvode u Srbiji
Re: Eh...
Leskovačka sprža – proizvod sa zaštićenim geografskim poreklom
Predmeti od onixa
Unikatni ukrasi od oniksa