Jeste li već probali pekmez od bundeve iz Iđoša
U selu Iđošu kod Kikinde 14 žena je osnovalo pre nekoliko godina svoje udruženje, koje je sada kao deo mreže ženskog preduzetništva, napravilo jedan novi neobičan proizvod od bundeve.
Pekmez od bundeve novi je brend sa severa Banata, a sve su smislile domaćice iz Iđoša kod Kikinde. Poznato po bundevi, ovo podneblje predstavlja se javnosti novim proizvodom koji je spremljen na tradicionalni način.
Sve je počelo novembra prošle godine kada je Udruženje žena iz Iđoša osmislilo jedinstven tržišni proizvod.
„Recept je moj pošto sam ja malo nešto iz moje glave kuvajući ovaj pekmez od višanja, šljiva i tako, pa sam ja to sama degustirala i dodavala“, priča Vesna Buljin, članica Udruženja dodajući da su njene prijateljice očarane pekmezom od bundeve.
Recept je jednostavan, ali je priprema zahtevna. Bundeva se mora očistiti, ljušti se kora, vade semenke, a zatim se mora usitniti.
Nimalo lagan posao, ali vešte ruke domaćica to lako rešavaju, dok su tu i savremeni kuhinjski aparati i pomagala kako bi se sve uradilo brže i bez napora. Ipak, nekada je tradicija na prvom mestu.
„Nije teško. Kad se osuši dobro ludaja, onda je mekana, onda se istre i super je. Pre starije žene nisu znale za ove uređaje i to. Ovo je neko ručno, istre se i gotovo“, objašnjava Veronika Simin iz Iđoša.
Njena sugrađanka Kosana Tatomirističe da nemaju svi električne uređaje, ali da su oni potrebni kada se pripremaju veće količine pekmeza.
Tajna ukusnog pekmeza neprekidno mešanje
Ustinjenoj bundevi se dodaje šećer i sve se kuva na jakoj vatri nekih 45 minuta uz intenzivno mešanje. Nekada se domaćice smenjuju za šporetom kako pekmez ne bi zagoreo.
Moguća je intervencija na ukusu, dodaju se arome, čokolada, cimet, a moguća je i kombinacija nekoliko ukusa. Sve zavisi od afiniteta, a recept će se svakom intervencijom samo oplemeniti.
„Sad ide i zima, nemamo nekih obaveza napolju, ali i organizujemo se ako treba nešto. Ludaje imamo, sejalo smo. Pekmez od ludaje je i brendiran i u ženskom savezu sad. Ženski savez nosi ime 'Pletenica' i u njemu je svih tih pet udruženja“, istakla je Biljana Đurđulov, predsednica Udruženja žena Iđoš.
Pekmez od bundeve nije uobičajen na tržištu i tu svoju šansu vide domaćice iz Iđoša. Uz sveže pečene, mekane i vazdušaste banatske krofne nema boljeg nadeva. Neobičan slatkiš koji vas asocira na ravnicu.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар