Kako preživeti na digitalnom bojnom polju

Dok pojedinci i kompanije brinu o tome kako da zaštite svoje digitalne resurse od različitih hakerskih napada, koji se neprestano inoviraju, države i međunarodna zajednica brinu kako da se uspostavi i održi mir na digitalnom bojnom polju. Od sajber pretnji niko nije zaštićen i sa njima pojedinac ili država ne mogu sami da se izbore. Jedini način da se „preživi“ je imati službe sa kvalitetnim kadrom koji će znati da se izbori sa napadima u sajber prostoru.

Na digitalnom bojnom polju u svetu razne se bitke biju i veoma je važno da se svi obaveste o tome kako da ostanu bezbedni u vreme sajber razova i opasnostima koje prete, istakao je, gostujući u Jutarnjem programu, Žarko Kecić, rukovodilac Sektora IKT servisa, Registra nacionalnog internet domena Srbije.

Prema nekim ocenama hakeri nisu više vojnici daleke budućnosti, a sukobi u sajber prostoru već su postali dominantan vid ratovanja.

„Imamo konvencionalno ratovanje puškama, tenkovima, bombama, avionima. Ali svakodnevno se odigravaju različite bitke i različiti napadi iza kojih stoje i vlade mnogih država“, navodi Kecić.

Izuzetno je teško znati koje su sile najveće kad je u pitanju vojevanje ovog tipa.

„Imamo mnogo primera gde se Rusija optužuje za napad na Sjedinjene Države i za umešanost u predsedničke izbore. U poslednjih godinu i po dana mnoge agencije optužuju Vladu Irana da vrši napade, pre svega, na vladine institucije bliskoistočnih zemalja, zatim na neke infrastrukturne sisteme u SAD i Evropi“, kaže Kecić.

Ističući da iako nema dokaza za to, Kecić navodi da načini na koji se ti napadi izvršavaju i koliko sofisticirane tehnologije se koristi ukazuju na to da to nisu najobičniji hakeri ili grupa koja želi da pokaže svoju političku ili religioznu ideju.

Sa sajber pretnjama niko ne može sam da se izbori

I Srbija je, verovatno, na udaru. „Na svu sreću, nije bilo ozbiljnijih posledica. Panelom Digitalno bojno polje i želimo da skrenemo pažnju na to da bi država i državne institucije morale brže da rade. Trebalo bi da gradimo ljude. Sve države imaju problema oko kvalitetnog kadra, saradnja sa državama regiona, pa i celog sveta mora da bude mnogo tešnja i da se zajedno radi na razvoju kadra“, ukazao je Kecić.

Prema njegovim rečima, kada su sajber pretnje u pitanju, niko ne može da stoji samostalno: „Razmena informacija i komunikacija sa različitim entitetima – ako saznate odakle taj napad dolazi, morate da komunicirate sa onim ko kontroliše tu infrastrukturu. To je najčešće moguće, ponekad je to skrivena infrastruktura, znamo za Dark net i za mnoge servise koji se nalaze u tom skrivenom delu interneta, ali u većini slučajeva može da se komunicira i da se kontroliše da ti napadi budu ublaženi“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 07. август 2024.
26° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару