Читај ми!

Zaboravite Mediteran, budućnost letovanja je u Skandinaviji

Dok na jugu Evrope Pirinejsko, Apeninsko i Balkansko poluostrvo bukvalno gore i dišu „na škrge“ sa temperaturama oko i preko 40 stepeni, sve više turista sa starog kontinenta, ali i iz ostatka sveta se odlučuje za umereno skandinavsko leto.

Tako švedski vebsajt specijalizovan za turizam TurismNutt javlja kako je broj turista u stabilnom porastu u odnosu na prethodnu godinu za celih 11 odsto kada su u pitanju gosti iz Evrope, a čak 30 odsto kada su u pitanju gosti van kontinenta na kome živimo.

Šveđanima je zanimljiv porast gostiju iz zemalja u kojima Skandinavci, pretežno Norvežani i Šveđani, tradicionalno kupuju nekretnine bežeći od vlažnih i hladnih dana. Sada isti Španci i Italijani turističkim brodićima obilaze stokholsmki arhipelag od oko 2.500 ostrva i grebena.

Sve to beleži švedska turistička organizacija VisitSweden i javlja da Španaca koji su posetili Švedsku ima čak 30 odsto više ove nego prošle godine, i to samo u prva četiri meseca ove godine. Pretpostavka turizmologa je da će sa letom taj broj biti možda i tri puta uvećan.

Ali, nije samo Švedska Meka za one koji uživaju u umerenim tempereturama. Najstariji norveški njuz portal Nettavisen u današnjem broju donosi reportažu o navali stranih turista. Slobodnih mesta u kampovima gotovo da nema, jer su mnogi odlučili da vide duboke fjordove i rizikuju kišu, pre nego da budu na zagarantovanih 30 stepeni Celzijusa.

Švedski meteorološki i hidrološki institut SMHI objavio je da su od 1988. godine do danas sve naredne godine bile toplije, sa izuzetkom tek dve. U poslednjih 150 godina, koliko se temperatura meri u kraljevini, prosečna je porasla za čak dva stepena.

One najpesimističnije prognoze procenjuju da bi, ako se globalno zagrevanje ne zaustavi, temperatura u Švedskoj do 2080. godine mogla da poraste za celih sedam stepeni.

Jedna od osoba koja ne odustaje od skretanja pažnje na globalno zagađenje je Greta Tunberg. Ova sada 20-godišnjakinja početkom meseca je osuđena na 2.500 švedskih kruna ili oko 25.000 dinara zbog blokade skladišta nafte.

Po izlasku iz sudnice, samo nekoliko sati kasnije uradila je isto.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 08. јул 2024.
32° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару