Neven i kadifa su dobri prijatelji povrća
Gajenje sopstvenog povrća postaje veoma popularno i u svetu. Stručnjaci kažu da nije bitno da li ga gajite u saksiji ili imate baštu, bitno je da ste se uključili.
Kada pravilno sadimo biljke, po principu „dobiri i loši susedi“ olakšavamo i sebi i biljkama. Ovakvo gajenje biljaka je, u stvari, organska proizvodnja, bez upotrebe pesticida i veštačkih đubriva.
Na primer, paradajz i papriku ne bi trebalo saditi zajedno, jer privlače iste štetočine, ali ako oko i između njih posadimo neven i kadifu, štete i ne mora biti.
Neven bi privukao sve vaši i mrave i patlidžan bi pored njega ostao netaknut i ne bi bilo potrebe za zaprašivanjem, čak ni sodom bikarbonom.
Povrće koje sami gajimo bogatije je hranljivim sastojcima. U svetu gajenje sopstvenog povrća postaje trend, pogotovo među restoranima koji naglašavaju da je povrće koje služe neprskano.
U korak sa svetom ide i Zoran Ostojin, vlasnik vojvođanskog restorana koji tri generacije drži na okupu. Zoran ima svoju baštu i, kako kaže, pored plodova koji su svakako nagrada, nega biljaka ga oplemenjuje, uči strpljenju i podstiče smirenost.
Sveže i tek ubrano povrće jelima daje onaj domaći ukus kakav se pamti iz detinjstva, kad su nam bake kuvale. Zoran smatra da je vreme da bake odlože varjače i da se ukaže poverenje mlađim naraštajima.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар