Читај ми!

Topljenje leda na površini Zemlje usporava rotaciju planete i produžava dan

Nova istraživanja pokazala su da topljenje polarnog leda otežava rotaciju Zemlje, kao posledica klimatskih promena. Zbog toga „postoji mogućnost" da naši dani budu duži. Ljudska aktivnost na kretanje Zemlje i njenu rotaciju ima minimalni udeo, jer je Mesec taj koji svojim mesečevim menama upravlja gravitacijom.

Топљење леда на површини Земље успорава ротацију планете и продужава дан Топљење леда на површини Земље успорава ротацију планете и продужава дан

Sve je intenzivnije topljenje ledenih pokrivača Zemlje što delimično ometa prirodna kretanja.

Dužina dana na Zemlji se postepeno povećavala tokom geološkog vremena zbog gravitacionog otpora Meseca na okeane i kopno.

U fizici, Zakon održanja momenta impulsa ukazuje na to da se objekat okreće istom brzinom dok ga nešto ne natera na promenu kretanja.

Topljenje  ledenog pokrivača Grenlanda i Antarktika zbog globalnog zagrevanja izazvanog ljudskim faktorom redistribuira vodu uskladištenu na visokim geografskim širinama u svetske okeane,  a sve do ima za posledicu povećanja visine vode u morima bližim Ekvatoru. Zbog toga je naša planeta spljoštenija sa usporenom rotacijom, a to može da ima za posledicu produženje dana.

Istraživači su proučavali zašto i kako se Zemljina osa postepeno pomera tokom dužih vremenskih perioda. Tim je koristio neuronske mreže da bi stvorio najopsežniji mod i tako objasnio kako kretanje unutar Zemljinog jezgra i klime na površini doprinosi polarnom kretanju.

„Klimatske promene mogle bi da utiču na procese koji se odvijaju u dubinama naše planete više nego u ranijim periodima, a mogle bi da budu i intenzivnije. Promene su minimalne i ne treba da izazivaju zabrinutost“, dodao je Kijani Shahvandi, vodeći autor istraživanja.

Klimatske pojave mogu da naprave problem kod rada interneta, finansijskih komunikacija i transakcija novčanih tokova, jer su zasnovani na preciznom i tačnom vremenu.Takođe nam je potrebno precizno poznavanje vremena za navigaciju, a posebno za satelite i svemirske letelice, zaključili su naučnici.

недеља, 08. септембар 2024.
21° C

Коментари

Juga
Шта ми се догађа с организмом кад престанем да пушим?
Trudnoca
Бесплатна вантелесна оплодња и у Нишу
Pun mesec
Како Месец утиче на физичко и ментално здравље
Mirjana
Преминуо Игор Холодков
Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару