Povratak ukusnog paradajza

Američki genetičari pružaju odgovor na pitanje zašto se paradajz iz prodavnice često po ukusu ne može meriti sa onim koji pamtimo iz detinjstva. Skorašnja studija otkrila je gen zaslužan za ukus i boju paradajza, koji zapravo nedostaje u 93% modernih, komercijalnih sorti.

Međunarodni tim istraživača prikupio je genetske informacije 725 vrsta paradajza, divljih i kultivisanih.

Potom su sastavili pan-genom: zbirku svih genetskih varijacija sorti. Tu zbirku su uporedili sa zbirkom gena pitomih sorti paradajza poznatom kao Heinz 1706.

Do sada je Heinz 1706 služio kao reprezentativni uzorak genoma paradajza. Poređenje je pokazalo da Heinzu 1706 nedostaje skoro 5.000 gena koje imaju divlje i manje komercijalne sorte paradajza.

Prema rečima Žangdžun Fiaja, genetičara koji je vodio istraživanje, uzgajivači su selekcijom favorizovali vrste koje imaju određen oblik i duži rok trajanja.

Time su marginalizovane vrste otpornije na bolesti, patogene i prirodne nepogode. Posledica toga je da se paradajz danas masovno tretira pesticidima. 

Džejms Đovanoni, molekularni biolog koji je sa Fiajem vodio istraživanje, smatra da bi identifikacija novootrkivenih gena mogla pomoći uzgajivačima da razviju bolje, otpornije sorte paradajza, kojima nije potrebno toliko hemikalija.

Analiza je takođe otkrila retku formu gena koji paradajzu daje pun ukus.  Ispostavilo se da gen, nazvan „TomLoks-Si", osim na ukus, utiče i na boju paradajza.

Naime, on koristi karotenoide - fotosintetičke pigmente koji čine paradajz crvenim. „Aromatizujući gen" poseduje više od 90% divljih sorti paradajza i samo 7 % komercijalnih.  

Ipak, dobra vest za sve ljubitelje paradajza je da se broj sorti sa tomloks-si genom povećava.

Pre samo nekoliko godina, taj gen sadržalo je tek 2% sorti kupovnog paradajza. Danas uzgajivači pridaju sve veći značaj ukusu, te se broj sorti sa punim ukusom povećava.

„Nadamo se da će se taj trend rasta u budućnosti nastaviti", zaključuje Džejms Đovanoni. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 25. новембар 2024.
14° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње