Da, to je lubenica, kraljica leta!
Crvena, sočna i rashlađena, lubenica (Citrullus vulgaris) pravi je melem za telo u vrelim letnjim danima. Gasi žeđ, otklanja umor, popravlja raspoloženje starih i mladih, daje energiju i radni elan, a preporučuje se i u ishrani ljudi sa bolestima srca, krvnih sudova, žuči, jetre. Osim što gasi žeđ, lubenica vrlo povoljno deluje i na rad organa za varenje i izlučivanje vode iz organizma.
Lubenica je takođe odličan diuretik jer sadrži čak 92% vode pa samim tim stimuliše rad bubrega. Povećava stvaranje urina, što pogoduje izbacivanju toksina iz organizma. Takođe, olakšava tegobe osobama sa kamenjem u žuči, bubrezima ili bešici, utiče na njihovo rastvaranje i izbacivanje, uz istovremeno sprečavanje stvaranja novih kalcifikata. Konzumiranjem lubenice olakšava se metabolizam, normalizuje crevna flora i peristaltika. Takvo delovanje se postiže zahvaljujući kompleksnom sadržaju važnih sastojaka.
Njen prijatan i osvežavajući ukus prvi su otkrili narodi pustinje Kalahari u Africi. Pošto se sastoji uglavnom od vode, putnici su je upravo zbog toga nosili kao zamenu za vodu ‒ loptasti sočni plodovi bili su prirodna čuturica koja je pružala pravo osveženje. Ti putnici su prvi razmenili njene plodove sa drugim trgovcima i stanovnicima pored čijih domova su prolazili. Ubrzo je lubenica osvojila čitav afrički kontinent. U 13. veku stigla je i u Evropu, a uz pomoć robova je preneta dalje u Ameriku.
Danas je na planeti uzgajaju svuda gde može da uspeva, ali u proizvodnji prednjači Kina. Uopšte nije slučajno što je lubenica toliko rasprostranjena. Po ukusu i hranljivoj vrednosti poredi se sa najboljim vrstama voća, mada se u strogo botaničkom pogledu ubraja u povrće, u porodicu tikvi, u kojoj se, između ostalih, nalaze krastavac i bundeva. Budući da se najčešće jede neprerađena, mnogi je ipak ubrajaju u voće.
Može se koristiti na mnogo različitih načina i u, naizgled, nemogućim kombinacijama. Pored upotrebe u svežem stanju, plodovi mogu da se prerade u sirupe, sokove, džemove, slatko, može se jesti grilovana, sa sirom (naročito fetom ili kozjim), dok se iz semena ekstrahuje kvalitetno ulje bogato vitaminom D. Za pivopije tu je i verzija fermentirane lubenice u omiljenom muškom piću, a za lepši pol ‒ likeri, punč ili kokteli...
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 5
Пошаљи коментар