Читај ми!

Knjiga „Srednjovekovni srpski vladari – Moć dvoglavog orla“ vodi decu u srednjevekovnu avanturu

S namerom da najmlađe zainteresuje za našu istoriju na način koji će njima biti zanimljiv, Mirjana Purić Karasović napisala je knjigu „Srednjovekovni srpski vladari – Moć dvoglavog orla“.

Deca u knjizi upoznaju važne ljude i događaje u srednjovekovnoj Srbiji, počev od vremena prvog Nemanjića – kralja Stefana Prvovenčanog sve do despota Đurađa Brankovića, pada Smedereva i kraja srpske despotovine. Saznaće kako se vladalo, vojevalo i živelo, šta su istorijske činjenice, a šta legende.

„Obraćam se mladim čitaocima u prvom licu u ime istorijskih ličnosti, dajem najosnovnije informacije, dakle, ovo nije udžbenik, kombinujem sa zanimljivostima iz tog doba, šta se na primer jelo, pa dajem primer da deca sastave jelovnik, kako se zabavljalo, šta se proslavljalo“, objašnjava Mirjana Purić Karasović.

Autorka poziva decu da obiđu naše srednjovekovne manastire i tvrđave, ali i da čitaju narodne poslovice, priče i pesme želeći da im ukaže na poznavanje tradicije i negovanje istinskih vrednosti.

„Potrudila sam se takođe da neke pouke – da je mnogo važno poštovati roditelje, i oca i majku, sutra supruga, suprugu, da je nesloga najveći neprijatelj naroda, da su moral čast i sloboda među najvećim vrednostima ali i pravima svakog čoveka“, ističe autorka.

Knjigu je ilustrovao Dušan Gađanski.

„Kao što je poznato, naši vladari su uglavnom bili predstavljeni na freskama koje nisu predstavljale neku realističnu umetnost i meni je tu svakako najveći izazov bio da njihova lica približim licima modernih ljudi, odnosno da s jedne strane podsećaju na likove sa freski, sa druge strane da ljudi posebno mlađi čitaoci kojima je ova knjiga namenjena mogu da se poistovete sa njima“, ističe Dušan Gađanski.

Knjiga Srednjovekovni srpski vladari – Moć dvoglavog orla pisana je za predškolce i mlađe osnovce da se čita sa roditeljima, bakama i dekama pa i u školi.

недеља, 20. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи