Priznanja za Abdulrazaka Gurnu i Sašu Radojičića – dodeljene Velike nagrade „Ivo Andrić“

U okviru Vidovdanskih svečanosti, u Andrićgradu su dodeljene dve Velike nagrade „Ivo Andrić”, koje dodeljuje Andrićev institut.

Nagradu za životno delo dobio je nobelovac Abdulrazak Gurna, a nagradu za najbolju knjigu u protekloj godini, dobio je Saša Radojičić za zbirku pesama Tobogan.

Nobelovac Abdulrazak Gurna, rođen je u Zanzibaru i u Englesku je stigao kao izbeglica pre više od pet decenija. U romanima je istraživao namerno brisanje afričkih značenja, legendi i kulturnih perspektiva kao jednu od glavnih posledica evropskog kolonijalizma.

„Važno je čitati književnosti iz različitih delova sveta. Kao prvo, književnost nam pričinjava zadovoljstvo, ogromno zadovoljstvo kome nije cilj da nas nasmeje ili razonodi, već zadovoljstvo koje nas zaokuplja i proširije nam vidike. Ako ne osećamo ovo zadovoljstvo dok čitamo knjigu, prestajemo sa čitanjem i odlažemo to štivo”, izjavio je Gurna.

On je pisac koji po svemu podseća na našeg nobelovca Ivu Andrića, rekao je direktor Andrićevog instituta Emir Kusturica.

„Nama je vrlo značajno da neko ko paralelno govori o kolonijalizmu i o posljedicama kolonijalizma u Africi, neko ko je napisao romane u kojima se uvjek stranci prisutni, a ima li ko bolje da zna šta znači kad su stranci prisutni od nas”, kaže Emir Kusturica, idejni tvorac i direktor Andrićevog instituta.

Zbog posvećenosti pesmi i svemu što neimarski, znalački gradi, Velikom nagradom Ivo Andrić, nagrađen je za zbirku pesama Tobogan i Saša Radojičić. Žiri kaže da on zna sve što treba znati o stihu, o pesmi.

„Ono što čini pesnik, a pod tim podrazumevam sve one koji učestvuju u izgradnji umetnosti reči, pa dakle i pripovedača kao što je bio Ivo Andrić, jeste da što više, što bolje pročisti svoj jezik kako bi bio što sličniji tom jeziku svetitelja i anđela“, rekao je Radojičić.

Andrićev institut koji deveti put dodeljuje Veliku nagradu Ivo Andrić, uz podršku institucija Republike Srpske, epicentar je interkulturnog dijaloga i stvaranja.

„Stati i primjetiti jedan ogroman napor i uspjeh, intelekturalni napor da se napravi remek djelo u oblastima kojima se bavite zaista je veliko i treba da bude primjećeno upravo od institucija koje formira društvo da bi se upravo takva djela na ovaj način, na ovaj dan ovdje nagradila”, izjavio je Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

U okviru Vidovdanskih svečanosti u Andrićgradu, nastupao je i „Amoroso duo” i otvorena je izložba Slavka Krunića Dvojnost portreta.

уторак, 02. јул 2024.
19° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару