Izložba „Modernost i nacija“ povodom 150 godina od rođenja Nadežde Petrović otvorena u Čačku

Na današnji dan pre 150 godina rođena je Nadežda Petrović, rodonačelnica srpske moderne. U čast velikog jubileja, u njenom rodnom gradu Čačku otvorena je izložba „Modernost i nacija“.

U reprezentativni izbor iz opusa jedne od najznačajnijih ličnosti srpske umetnosti za postavku u umetničkoj galeriji koja nosi ime slavne Čačanke, odabrano je 50 dela.

„Ona sadržavaju sve njene razvojne faze i ponovo dokazuju i pokazuju da je Nadežda bila izuzetna heroina našeg naroda, da je Nadežda očigledno i nedvosmisleno stvaralac moderne“, naglašava Bojana Borić Brešković, direktorka Narodnog muzeja u Beogradu.

Posle Beograda, Slovenije, Republike Srpske, pred čačanskom publikom su dela iz više muzeja i galerija. Umetnost velike srspke slikarke ponovo se vratila u Nadeždin rodni grad u godini kada je Čačak prva nacionalna prestonica kulture.

„Smatram da smo kao grad raznovrsnim programima posećenim ovom jubileju doprineli da se dostojno odužimo ogromnom Nadležnim trudu o čemu govori i to da se o našoj Nadeždi posle 111 godina ponovo govorilo u Parizu gradu u kome je za nepune dve godine boravka dostigla najveće uspehe na polju umetnosti“, napominje Branko Ćalović, direktor Umetničke galerije „Nadežda Petrović“ u Čačku.

„Negovanjem sećanja na Nadeždu Petrović na prvom mestu želimo da još više izgradimo svest o značaju i bogatstvu naše kulturne baštine. Takav pristup važan je i za privlačenje nove publike i za stvaranje nekih novih vrhunskih umetnika“, navodi Maja Gojković, ministarka kulture.

Uz otvaranje izlobe „Modernost i nacija“ glumica narodnog pozorišta u Beogradu, Vanja Milačić izvela je monodramu Nenapisana pisma zasnovanu na dnevniku Nadežde Petrović.

субота, 26. октобар 2024.
13° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи