Читај ми!

„Lazarev put“ premijerno pred domaćom publikom u MTS Dvorani

Nakon prikazivanja na festivalima širom sveta i osvojene četiri nagrade, film „Lazarev put“ premijerno je prikazan domaćoj publici u MTS Dvorani.

Premijerno pred domaću publiku, Lazarev put je stigao nakon uspeha na festivalima u Nepalu, Montrealu, Madridu, na Novom Zelandu.

 Arthaus misterija u kojoj reditelj Ivan Jović nastavlja, nakon prethodnih ostvarenja Isceljenje i Zaveštanje da se bavi egzitencijalnim pitanjima, potragom za smislom, identitetom i slobodom i iskušenjima na tom putu.

„Ovo je mističan put našeg unutrašnjeg bića, jedan duhovni put koji svako od nas ima i svako ga prolazi, samo je pitanje kada ga i u kom trenutku osvesti. Ovaj film zapravo nas poziva na taj put pejzažima svog unutrašnjeg bića“, rekao je reditelj filma.

Lazar je ulični umetnik na malom mediteranskom ostrvu. Želi da se vrati kući i primoran je da se pozabavi umarajućim birokratskim problemima. Rešavajući ih, preispituje smisao života, promišlja ga, suočavajući se sa tajnama od kojih je mislio da se sakrio. Lazar je Ivan Bosiljčić.

Lazar je svako od nas. Tragati za smislom danas je nasušna potreba zato što živimo u nekoj vrsti egzistencionalnog vakuma. Mi, na prvi pogled, imamo sve, a zapravo nam smisao izmiče nekako kroz prste. Zato bih voleo da što više ljudi pogleda ovaj film, jer ako danas tražimo kvalitet, skoro da mogu da garantujem da je ovo jedno zrno kvaliteta u sadašnjici“, istakao je Bosiljčić.

Premijeri filma prethodio je koncert grčke pevačice Nektarije Karanci, čiji je glas obogatio Lazarev put i čuvenog Vasilisa Cabropulosa, koji je komponovao muziku za film.

„Bilo je teško raditi muziku za ovaj film, jer scenario je bio vrlo jednostavan, a muzika nije, ona stvara slike slike. Tako da sam insistirao na toj jednostavnosti, na istini, na tome da muzika bude deo duhovnog koncepta Ivana Jovića“, objašnjava kompozitor.

Važnu ulogu u filmu igraju i prelepe lokacije na grčkim ostrvima Santorini i Folegandros, koje oslikavaju meandre Lazarevog unutrašnjeg putovanja.

Centralna scena u filmu je najduža scena u našoj kinematografiaji snimljena iz jednog kadra. Rje o sceni dijaloga koja traje 27 minuta.

среда, 16. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи