Читај ми!

Festival u Puli otvorila publika, na programu filmovi u produkciji ili koprodukciji RTS-a

Prigodnom svečanom ceremonijom i prikazivanjem filma „Hotel Pula" pulskog reditelja Andreja Korovljeva, s Erminom Bravom i Nikom Grbeljom u glavnim ulogama, u pulskoj Areni otvoren je jubilarni, 70. Pulski filmski festival.

Tokom svečane ceremonije prikazane su video-priče o festivalskim uspomenama, svedočanstvo kako su se građani Pule i njihov festival voleli tokom decenija trajanja ove velike fimske smotre.

Jubilarni 70. Pulski filmski festival, svečano je, uz atraktivan laser-šou otvorila publika, jer, kako je rečeno, odlučeno je da to ne budu visoki zvaničnici, nego oni kojima festival najviše i pripada, pa je oko pet hiljada gledalaca u isti glas proglasilo otvorenom ovu veliku filmsku smotru.

Deo otvaranja jubilarnog festivala bilo je i sećanje pulskih filmskih veterana među kojima su bili Goran Marković i Eva Ras, a festival je otvorio film Hotel Pula reditelja Andrea Korovljeva koji je izazvao veliko interesovanje pulske publike.

„Iza mene kada se prođe je jedan deo ograde koja je, kada smo bili klinci, bila dosta pogodna za preskakanje. Dakle, mi smo preskakali ogradu i dolazili gledati filmove i družiti se kao klinci, jer je to bila apsolutna atrakcija, potpuni doživljaj i ludilo“, rekao je reditelj Andrej Korovljev.

Na festivalu će biti prikazan veliki broj filmova među koima dvadeset u glavnom takmičarskom programu.

„Doista smo se potrudili oživiti grad, vratiti neku nostalgiju, za onim nekim vremenima. Uvjek kada gledamo u prošlost, sve nekako izgleda kao d a je bilo bolje, zanimljivije, veselije… Međutim, festival je kroz svoj život prolazio različite transformacije i tranzicije i mislim da je to jedna nit vodilja koju ima i želja da bude što bolji i zanimljiviji.

Naravno da ima deo programa koji se odnosi na samu obljetnicu, koji se dotiču nekih tema o povjesti festivala, i filmova koji su se prikazivali ali mislim da je najzanimljivije što je festival otvorio film Hotel Pula, dakle koji ima u naslovu – Pula, a film zatvaranja će nam biti film Brod, dakle film otvaranja i zatvaranja je pulska tema, pulski autori i još u sredini festivala imamo još jednog pulskog autora. Mislim da je to doista obilježilo obljetnicu, i da mi ovde imamo vetar u leđa da festival još više zavolimo i podržavamo“, istakla jeTanja Miličić, direktorka Pulskog filmskog festivala.

Kada je reč o našim autorima, prikazan je film Dosije Labudović nesvrstane rediteljke Mile Turajlić, a uoči otvaranja kao svojevrsni uvod u festivalske dane, u Srskom kulturnom centru u Puli, otvorena je izložba fotografija vezanih za film. Ovog puta to je postavka posvećena Eni Begović reditelja Slobodana Ivetića koja svedoči o početku blistave karijere tada dvadesetogodišnje glumice.

„Ove godine smo u ozračju sedamdesetog rođendana festivala spojili autora fotografija iz Srbije i veliku hrvatsku glumicu Enu Begović koja je i dobitnica Zlatne arene“, kaže Milan Rašula, direktor Srpskog kulturnog centra u Puli.

„Te sve fotografije su nastale leta osamdesete godine i praktično, dosta fotografija je sad ugledalo svetlost dana jer su bile 40 godina u kutiji na tavanu, tako da su dosta fotografija sada prvi put urađene. Ono što je interesantno je ta energija, lepota i talenat Enin koji sam slikao i koji je završio u malom negativu od 24, 36 milimetara a sada u velikom formatu ponovo ta energija se vratila preko fotografije, i talenat njen“, dodaje Slobadan Ivetić, autor izložbe.

„Pulski filmski festival je označio dobar deo kulturnog perioda regiona, nekadašnje države, danas regiona i ono što je za mene i za naše ljude bitno je da sa takvim festivalom i posetom autora iz Srbije, mi na neki način održavamo vezu sa maticom“, rekao je Rašula.

Na festivalu će biti prikazana i četiri filma u koprodukciji ili produkciji RTS-a: Da li ste videli ovu ženu, Indigo kristal, Mala Neda i Leptirica Đorđa Kadijevića, koja ove godine obeležava 50 godina od snimanja.

уторак, 06. август 2024.
27° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару