Читај ми!

„Pored tebe“ – prvi srpski film čija se radnja dešava tokom pandemije

Prvi srpski film koji kao jednu od tema ima i pandemiju koronavirusa biće „Pored tebe“ u režiji Stevana Filipovića i, u stvari, je nastavak priče i filma „Pored mene“.

Film Pored tebe je nastavak filma Pored mene, i radnja se dešava pet godina kasnije. Gošća Jutarnjeg programa, glumica Mina Nikolić, tumači lik Ksenije, novinarke tabloida koja kreće u potragu za nestalim drugom iz razreda u doba „zaključavanja".

Nameće se pitanje kako protiče njena potraga, kada nema izlaska iz kuće. Gost Jutarnjeg programa, reditelj Stevan Filipović navodi da upravo ta neobična okolnost koju nam je donela pandemija doprinosi trilerskom zapletu filma.

„Ono što ona svakako može da istražuje je taj naš digitalni otisak koji svi ostavljamo. Ti naši identiteti koji su tamo su dostupni. Samo je pitanje da li je novinarka dobra i šta će uspeti da zaključi. Kako će iz tih razgovora preko Zuma, Skajpa i tako dalje, sa potencijalnim osumnjičenima ili ljudima koji možda nešto znaju i imaju neke tragove, moći da izvuče ono što je bitno da reši tu 'Agata Kristi' misteriju koja se dešava pet godina posle onog zaključavanja u filmu Pored mene“, dodaje reditelj.

Lik Ksenije u filmu Pored mene je bio mnogo manje razrađen i u suštini epizodna uloga. Mina Nikolić priznaje da je tek u ovom nastavku počela da otkriva njen lik i da su išli do najsitnijih detalja njenog karaktera i navika koji su joj mnogo značili u toku samog rada.

„Jako je interesantna osoba sa svim svojim manama i vrlinama i mislim da će, ako publika uspe da vidi bar deo toga što smo uradili, mislim da će biti dobro“, naglašava gošća Jutarnjeg programa.

Pored tebe je, kako napominje Stevan Filipović, zapravo neka vrsta nastavka i njegovog fima Šišanje i filma Pored mene, a sledi i nastavak Pored nas, što je još jedna od stvari koja će publici biti zanimljiva.

„Na taj način mi gradimo jedan širi imaginarni svet u kome ti likovi žive. Nešto slično što su uradili ljudi iz 'Marvela' kada su pravili ove Osvetnike i sve te sporedne filmove“, dodaje Filipović.

Zanimljiva glumačka podela

U ovom filmu glumiće između ostalih i Svetlana Bojković i Branislav Trifunović. Ali i Mirijam Margolis, britanska glumica koja je najpoznatija po ulozi profesorke u filmovima o Hariju Poteru. Mirijam je publici poznata i iz hit serije Crni Guja, a osvojila je i nagradu Bafta za film Martina Skorsezea Doba nevinosti. U filmu Pored tebe igra baka Veru koja živi u Beogradu sa svojim psom Titom.

Kako objašnjava Stevan Filipović, baka Vera koju tumači Mirijam Margolis je Engleskinja iz Mančestera koja se zaljubila u jednog Srbina i šezdesetih došla u Jugoslaviju, a onda se zaljubila i u Jugoslaviju i u Tita. Tako joj je ta pudlica, s obzirom na to da je i Tito imao pudle, neka vrsta omaža tom periodu u kome je ostavila srce i veći deo života i ne može da se pomiri sa tim da Jugoslavija više ne postoji. Deo toga je prenela i na svoju unuku, Kseniju, i između njih se razvija vrlo dinamičan odnos.

Stevan je gospođu Margolis upoznao još 2016. godine kada je film Pored mene prikazivan na Univerzitetu u Kembridžu i u britanskom parlamentu.

„To je bio razgovor vezan za neku drugu ulogu, za drugi film. Međutim, mene je fasciniralo koliko je ona obrazovana. Ona je skromna, pa kaže da Englezi ne znaju istoriju. Ona zna baš dosta o bivšoj Jugoslaviji i vlada istorijskim činjenicama. To mi je bilo inspirativno i kada sam počeo da razmišljam o ovom filmu to mi je bila najluđa ideja koju sam mogao da smislim. Ipak smo probali. Naš producent, Markus Ejgar, je uspostavio komunikaciju sa njenim agentima, a ja sam napisao biografiju baka Vere i to joj poslao, a ne scenario. Ona je to pročitala, oduševila se i prihvatila“, kaže gost Jutarnjeg programa.

Mina Nikolić dodaje da je saradnja sa gospođom Margolis bila odlična, prijatna, ljudska, prava, iskrena, lepa i da im je to bilo neprocenjivo iskustvo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 03. јул 2024.
21° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару