Читај ми!

Епско путовање ружичастог песка кроз време – од леда Антарктика до плажа Аустралије

Сматра се да када нешто у природи добије ружичасту боју не слути на добро. Али необичан песак те боје на плажама Јужне Аустралије помогао је у откривању древног планинског ланца Антарктика за који се мислило да је затрпан ледом.

Први пут су се ружичасте пруге у песку на плажи појавиле у ували Петрел, на удаљеној плажи која се сусреће са Јужним океаном.

Аустралијски научници утврдили су да ружичаста боја песка потиче од минерала граната, чијом су старошћу, тврдоћом и пореклом били изненађени.

Како је истакао геолог Џејкоб Мулдер са Универзитета у Аделејду, праћењем ситних зрна песка са ове плаже у Аустралији геолози су стигли до неоткривеног планинског појаса испод антарктичког леда.

„Земљина кора константно еродира и мења се, седиментне стене се круне, па ситне честице песка носи ветар. Воде се таложе на различитим локацијама и формирају се нови слојеви. Геолози могу да повуку паралеле на огромним удаљеностима и дугим временским периодима између наслага сличне старости”, рекао је Џејкоб Мулдер.

За све су заслужни минерали граната

Гранат је минерал тамноцрвене боје. Кристализује се на високим температурама, обично при сударима тектонских плоча, па се убраја у веома важне минерале који су заслужни за формирање планинских масива.

Неки од граната који су пронађени у ували Петрел и околним формацијама стена поклапају се са временом локалних догађаја, као и формирања планина у Јужној Аустралији. Ти догађаји одиграли су се пре око 590 милиона година, 76–100 милиона година пре него што се формирао преклопни појас Аделејда.

Гранат се вероватно формирао у време када је кора Јужне Аустралије „била релативно хладна и непланинска”. Гранат се обично уништава продуженим излагањем таласима и струјама у океану, па су истраживачи закључили да је вероватно избио на површину, чак и ако се првобитно формирао милионима миља далеко, пре више милиона година.

Научници су открили да могу да повежу ружичасти песак у ували Петрел са слојевима оближњих глацијалних седиментних стена и са удаљеним наслагама граната који су раније пронађени у Трансантарктичким планинама на источном Антарктику.

Делови стена „вире“ из дебелог леденог покривача који иначе потпуно сакрива подручје испод, чинећи немогућим узорковање геологије изван изложених врхова планинског ланца за који се сматра да лежи испод.

Сматра се да је скривени планински појас стар 590 милиона година, баш као и гранат анализиран у овој студији, али научници нису успели добро да га истраже.

Како научници наводе, Аустралија и Антарктик некада су били повезани у суперконтинент који се звао Гондвана.

Глацијални песак био је богат гранатом који је настао млевењем из антарктичких планина – које тек треба да угледају светлост дана. То је ледени покривач који се кретао правцем север–запад током касног палеозојског леденог доба.

„Наслаге граната су се затим складиштиле у глацијалним седиментним наслагама дуж јужне аустралијске маргине”, објашњава геолог Универзитета у Аделејду Стијн Глори, „све док их ерозија (још једном) није ослободила, а таласи и плиме концентрисале на плажама Јужне Аустралије. Епско путовање кроз земљу и време.”

среда, 03. јул 2024.
24° C

Коментари

Dobar tekst, ali..
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Zelja za lepotom
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Bravo
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Miss
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару
Treba li zabraniti lepotu?
Избор за Мис Србије на Тргу републике – женско тело на јавном кантару