Oprezno pri prelasku sa posnog na mrsno
Prelazak sa posne na mrsnu hranu treba da bude postepen, poručuju stručnjaci Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“ povodom prestanka Uskršnjeg posta.

Posle višenedeljne ishrane bez namirnica životinjskog porekla i hrane spremljene na vodi ili na malo ulja, što su praktikovali vernici tokom Uskršnjeg posta, voće, povrće, žitarice i riba biće zamenjeni mesom, rolatima, pečenjem, salatama sa majonezom, pavlakom.
„Kada se tome dodaju kolači, torte i alkohol dobijamo visokokaloričan obrok. Ukoliko, uz ovakav obrok, zaboravimo na umerenost, mogu se javiti mučnina, nadutost, bol u stomaku“, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“.
Stručnjaci ukazuju da je potrebno unositi manje količine hrane raspoređene na tri do pet obroka u toku dana. Uvođenje mesa u ishranu treba početi sa piletinom, ćuretinom uz zadržavanje ribe u jelovniku barem dva puta nedeljno.
Ističe se i važnost načina pripreme hrane. Prednost se daje kuvanoj i dinstanoj hrani spremljenoj na manjoj količini ulja jer je lakša za varenje u odnosu na pohovanu i prženu hranu.
Što se tiče mleka i mlečnih proizvoda, u ishranu prvo treba uvesti mladi sir, jogurt, kiselo mleko, odnosno mlečne proizvode sa nižim sadržajem mlečne masti.
Ne treba zaboraviti ni na redovan unos voća, svežih salata, orašastih plodova, žitarica.
Коментари