Читај ми!

Naučnici misle da su otkrili neurološki uzrok anoreksije

Anoreksija nervoza je težak poremećaj ishrane koji je možda povezan sa poremećenim oslobađanjem određene hemikalije u mozgu.

Na laboratorijskim miševima uzgojenim sa retkom genetskom varijantom koju imaju neki ljudi sa poremećajima ishrane, ali i oni sa problemima sa narkoticima, otkriveno je da imaju nedostatak neuroprenosnika acetilhlorina u delu mozga strijatumu zaduženom sa naučeno ponašanje, žudnjom i nagradama.

Uprkos tome što je potrebno dalje istraživanje i ispitivanja na ljudima, nova studija identifikovala je mehanizam i potencijalan tretman da olakša ove teške psihijatrijske poremećaje, kaže Matju Favije sa Univerziteta „Makgil“ u Montrealu.

Ukratko, uspostavljanje normalnih nivoa acetilhlorina – koristeći lek već odobren za lečenje Alchajmerove bolesti – moglo bi da pomogne zajedno sa drugim terapijama.

Favije i njegove kolege počele su da potvrđuju veze između već pomenute genske mutacije i poremećaja korišćenja narkotika, a neki od učesnika studije imali su i poremećaje ishrane.

Varijanta p.T8I gena SLC17A8 je retka i otkriven je kod tek 9 od 793 učesnika studije, zbog čega naučnici kažu da njihovi rezultati ne mogu da se odnose na sve ljude sa poremećajima ishrane.

Ono što je zajedničko za poremećaj korišćenja narkotika i poremećaj ishrane jeste što su oba veoma teška da se prebrode sa kompulzivnim ponašanjem koje uslovljava ograničavanje (poremećaj ishrane) i nagrade koju izazivaju adiktivne droge aktivirajući moždane sisteme lučenjem dopamina.

Lečenje genetski uzgojenih miševa sa donepezilom (lekom za Alchajmerovu bolest koji inhibira enzime za razlaganje acetilhlorina) imalo je značajne efekte. Životinje su počele normalno da jedu i retko koja je smršala, uprkos tome što su se ranije ograničavale u jelu.

Otkrili smo da je lek potpuno preokrenuo anoreksično ponašanje kod miševa i verujemo da bi mogao da potencijalno bude prvi lek za anoreksiju nervozu. U stvari, već primećujemo efekte kod nekih pacijenata sa poremećajima“, navodi Makgil.

петак, 18. октобар 2024.
10° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи