Ako su bezbedne majka i beba, prirodni porođaj nema alternativu

Zašto se preporučuje prirodni porođaj, šta treba mame da znaju i kakva su iskustva iz sveta objašnjava doktorka Ana Mitrović Jovanović, načelnica dnevne bolnice u GAK „Narodni front“.

Ако су безбедне мајка и беба, природни порођај нема алтернативу Ако су безбедне мајка и беба, природни порођај нема алтернативу

U Srbiji se više od 30 odsto porođaja završi carskim rezom, a taj način trebalo bi da se primenjuje samo onda kada je
neophodno, jer ne može da bude zamena za porođaj prirodnim putem.

Gošća Jutarnjeg programa, prof. dr Ana Mitrović Jovanović, napominje da se mora imati u vidu da u porodilištima koja su na tercijarnom nivou, poput GAK „Narodni front“ ili „Višegradska“, normalo je da ima više carskih rezova jer su to specijalizovane univerzitetske klinike u koje dolaze najkomplikovanije trudnoće koje same po sebi imaju veću učestalost carskog reza kao načina završetka porođaja.

„Recimo, veliki broj trudnoća mora da se završi sa 30, 31 ili 32 nedelje zbog različitih komplikacija, stanja majke ili stanja ploda. U takvim uslovima ne puštamo prirodni vaginalni porođaj, već radimo carskim rezom“, napominje profesorka.

Medijska fama o tome kako su se neke slavne ličnosti porodile carskim rezom, ili moda da se bira datum porođaja stvorila je predrasude kod žena da je to bolji način porođaja i pored toga što podaci govore da je smrtnost žena koje se porode carskim rezom osam puta veća nego u slučaju onih koje su se porodile prirodnim putem.

„Verujte, vrlo često, koliko god mi predočimo prednosti prirodnog porođaja, žene su u startu bliže odluci da bi to trebalo da bude carski rez“, ističe doktorka, čak i kada im naglasi da se princeza od Velsa, Kejt Midlton, tri puta porodila prirodnim putem.

Carski rez je ozbiljna hirurška intervencija. Ukoliko se radi o planiranom carskom rezu onda se uvek insistira na tome da se radi u regionalnoj, spinalnoj ili epiduralnoj anesteziji, kako bi mama odmah po rođenju mogla da vidi bebu i da na taj način ostvari prvi kontakt, koji izostaje kada se carski rez radi u opštoj anesteziji. Međutim, napominje doktorka, u slučaju hitnog akušerstva, kada je ugrožen život majke ili deteta, onda se carski rez izvodi u opštoj anesteziji.

„U principu, prirodni porođaj je lakši za oporavak, može da se bavi detetom, može da ustane posle par sati čime se smanjuje rizik od embolije i tromboza, a kod carskog reza mora da se ispoštuje procedura. Tako da smo uvek na strani prirodnog porođaja, dok god su bezbedne i mama i beba“, napominje prof. dr Ana Mitrović Jovanović.

Zašto je za bebu bolje da se rodi prirodnim putem

Prirodni porođaj traje nekoliko sati i za to vreme plod se priprema za „izlazak u ovaj svet“ i dolazi do postepene kolonizacije tokom prolaska kroz porođajni kanal, kako u respiratornom sistemu, tako i u digestivnom.

„Po nekim studijama, deca koja su rođena carskim rezom imaju mnogo veću učestalost autoimunih oboljenja, različitim bronhitima, astmom u detinjstvu, problema sa gojaznošću u kasnijem životu jer gastrointestinalni trakt nije naseljen optimalnim mikroorganizmima“, objašnjava prof. de Ana Mitrović Jovanović.

недеља, 06. октобар 2024.
12° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи