Ne solite hranu – loša navika koja skraćuje život
Najnovijim naučnim istraživanjima utvrđeno je da ljudi koji previše sole hranu imaju veći rizik od prerane smrti.
Istraživači sa Univerziteta Tulane, u Nju Orleansu, analizirali su podatke oko 500.000 odraslih učesnika iz UK biobanke koji su popunili upitnik o učestalosti dodavanja soli u hranu.
Informacije se odnose na učestalost dodavanja soli u hranu, ali ne uključuju so koja se koristi u kuvanju, već tokom obroka.
Naučnici su utvrdili da ljudi koji sole hranu imaju za 28 odsto veći rizik od prerane smrti.
U životnom dobu od 50 godina, muškarci koji sole hranu svoj život skraćuju za 1,5 godina, a žene u istim godinamaza 2,28 godina.
Studija je objavljena u „European Heart Journalu", a pratila je prehrambene navike učesnika studije u periodu od 2006. do 2010. godine.
Kako je istakao glavni autor studije profesor Lu Ki ova studija je prva koja daje procenu veze između slane hrane i prerane smrti.
„U zapadnim zemljama so se u hranu dodaje u 20 odsto slučajeva. Studija pruža nove dokaze da promenom navika u ishrani, kada je u pitanju dodavanje soli, možemo produžiti svoj život", istakao je profesor Lu Ki.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар