Читај ми!

Kako sačuvati lekovitost biljaka tokom cele godine

Na koji način sačuvati lekovitost biljaka u preparatima koje možemo da koristimo cele godine, kako se prave melemi, a kako tinkture otkrivamo u našoj redovnoj rubrici utorkom „Tajna bilja“.

Postoje dve vrste načina pripremanja čajeva od narodnih biljaka. Jedna je infuz tako što se biljni materijal samo prelije ključalom vodom i ostavi da stoji 15 do 20 minuta, a onda se procedi i pije.

To je slučaj sa biljkama koje su bogate etarskim uljima u koje bi kuvanjem izgubile najveći deo svojih lekovitih supstanci.

Postoje i biljke koje je potrebno termički obraditi. To su obično biljke kod kojih se koristi neki tvrđi deo – korenje, kora...

„Određenu količinu biljne mase, obično jednu supenu kašiku, biljne mase prelijemo šoljom hladne vode i pustimo da to provri. Skinemo sa vatre i ostavimo oko 30 do 45 minuta stojipoklopljeno. Onda se procedi i pije. Takva vrsta vodenog ekstrakta se zove dekokt“, objašnjava Antonijević.

Sa druge strane, postoji i tinktura. Biljna masa se potapa u određenu količinu rastvarača, poput desetoprocentnog alkohola. Umesto njega, u kućnoj radinosti može da se umesto njega koristi jaka rakija.

Antonijević je u studiju RTS-a domonstrirao kako se pravi tinktura od cveta smilja, od koje može da se pravi i uljani macerat.

„Potrebna je jedna čista i suva tegla. U nje stavite materijal koji se prelije desetoprocentnih alkoholom. Kada je odnos u pitanju, obično ide 1:5 u korist alkohola. To treba poklopiti, dobro promućkati i ostaviti da stoji na mračnom i hladnom mestu 12 do 14 dana. Sa vremena na vreme kad se setite nije loše promućkati“, naveo je narodni travar.

Nakon dve nedelje, tinkturu je potrebno procediti najbolje cediljkom koju koristite za to i u koju se stavi gaza da bi se što finije procedilo.

Najbolje bi bilo da tinkturu posle toga čuvate u nekim posudama od tamnog stakla ili čuvati na mračnom mestu jer su tinkture osetljive na sunčeve zrake.

Antonijević je naveo i još jedan način čuvanja lekovitih svojstava biljaka, posebno onih koje se ne mogu sušiti – fermentacijom, a čitav proces objašnjen je u prilogu prikazanom tokom gostovanja.

Narodni travar takođe je objasnio i kako se prave uljani macerati. Najpoznatije je kantarionovo ulje, ali se prave i ulja od nevena, hajdučke trave, smilja...

Iako se za pravljenje uljanih macerata koristi sušeno bilje, kantarion je izuzetak i koristi se sveža biljka.

Biljna masa se prelije uljem, hladno ceđenim suncokretovim ili maslinovim uljem, i to se ostavi da stoji 40 dana do dva meseca.

Za razliku od drugih macerata koji se čuvaju na tamnom mestu, kantarion treba da stoji na suncu.

уторак, 01. април 2025.
10° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом