Читај ми!

Šta je sve (ne)dozvoljeno da se jede kada imate povišen holesterol

Šta sve utiče na holesterol i kako se on reguliše tema je koja zanima mnoge, jer nije mali broj onih koji imaju povišene vrednosti. Šta se može postići ishranom, kako spustiti loš, a popraviti dobar holesterol i još mnogo toga korisnog u RTS Ordinaciji razjasnila je prof. dr Veroslava Stanković, specijalista ishrane zdravih i bolesnih.

Holesterol je, inače, izuzetno važna, složena mast u našem organizmu koja ulazi u ćelijske membrane. Mnogi hormoni su sastavljeni od holesterola, pre svega testosteron, estrogen, progesteron, tako da je holesterol veoma bitan sastavni deo našeg organizma.

„Životni stil je taj koji utiče na poremećaj metabolizma holesterola. Pre svega, osim ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti, tu su i stres i pušenje, nedovoljan unos tečnosti, odnosno vode, i tu postoji niz hroničnih bolesti koje dovode do povećanja holesterola, a nisu vezane za genetsku predispoziciju povećanja holesterola. To je pre svega dijabetes, onda tu su različite bubrežne bolesti, kardiovaskularne bolesti“, precizirala je dr Stanković. 

Profesorka je podsetila da je dozvoljena gornja vrednost ukupnog holesterola 5,2, ali da optimalne vrednosti koje organizmu daju dobro funkcionisanje nisu iste za sve.

„Sve zavisi od čoveka do čoveka, šta njemu odgovara. Međutim, svi stručnjaci se slažu da niske vrednosti holesterola nisu dobre i kardiolozi opet više vole da bude nešto na gornjoj granici, znači negde oko 5,2, nego da bude na donjoj granici, ispod 4, odnosno ispod 3, jer to već ukazuje na ozbiljne poremećaje ne samo metabolizma, nego vrlo često se dešava da te niske vrednosti holesterola se javljaju kod osoba koje već imaju karcinome i metastaze karcinoma, a da ne znaju za to“, napominje dr Stevanović. 

Dobar i loš holesterol

Kada gledamo laboratorijske analize, LDL  nazivamo „lošim holesterolom”, dok HDL nazivamo „dobar holesterol”, ali je pitanje šta utiče na stvaranje tog lošeg holesterola, a šta na stvaranje dobrog holesterola? Dobar holesterol, dodaje doktorka, nema veze sa hranom i povećava se fizičkom aktivnošću.

„Pre svega, HDL i LDL su nam bitni kad gledamo da li je, u stvari, povišen ukupan holesterol posledica nepravilne ishrane i nedostatka fizičke aktivnosti“, objasnila je gošća Ordinacije.

„Loš holesterol je taj koji se hranom povećava, a HDL holesterol samo fizičkom aktivnošću, svakodnevnom intenzivnom šetnjom, znači nekih do 10.000 koraka u toku dana može da se postigne da HDL bude na gornjoj granici, čak i malo povišen, što je dobro i što je retko u današnje vreme. Dok LDL zavisi pre svega od ishrane i on je stvarno parametar loše ishrane. Ukupan holesterol može usled stresa da bude povišen“, dodaje doktorka.

Dr Veroslava Stanković je objasnila da promenom načina ishrane možemo da vratimo nivo holesterola u referentne vrednosti, odnosno do gornje granice za oko šest meseci. Međutim, ukoliko ne uspemo u tom periodu da smanjimo ukupan i loš holesterol, onda se mora preći na medikamentoznu terapiju, odnosno statine.

Šta se preporučuje, a šta ne kada imamo povišen holesterol

„Integralni pirinač ima dijetna vlakna, a dijetna vlakna su nam veoma važna kod holesterola jer za sebe vezuju višak masnoće i višak ugljenih hidrata. Dijetna vlakna se ne vare i izbacuju se kao takva iz organizma, tako da mi, u stvari, uz pomoć tih dijetnih vlakana iz integralnih žitarica izbacujemo i taj višak masnoća, odnosno šećera koji unosimo hranom“, objašnjava doktorka.

Dijetnih vlakana, takođe, ima u opni povrća, voća, žitaricama i koštunjavim plodovima, odnosno, kako je to precizirala gošća Ordinacije, sastavni su deo namirnica biljnog porekla. 

 
Neki ljudi koji kubure sa nivoom holesterola, započinju dan mešavinom jogurta, mekinja i limuna, u nameri da tako poprave stanje.  Doktorka Stanković napominje da i sama preporučuje jedan sličan recept – mešavinu jogurta i susama koja se pije 40 dana – ali naravno, to mora da prati i adekvatna ishrana tokom dana. Bez toga ovaj napitak neće imati nikakav efekat.

Kako mleko i mlečni proizvodi utiču na nivo holesterola

Iako se često dešava da se ljudi koji imaju problem sa holesterolom preorijentišu na mlečne proizvode sa jedan odsto mlečne masnoće i uzimaju nemasne sireve, doktorka Stanković napominje da to nije dobra odluka.

„Kada se oduzme masnoća onda dobijemo neukusni proizvod. Znači, moraju da se dodaju ugljeni hidrati kako bi se postigla određena kalorijska vrednost, kako bi se postigao određeni ukus i dodaje se skrob kako bi se postigla određena gustina. Znači, skrob je opet šećer, tako da ovde imamo ugljenohidratnu bombu. Bolje je da uzimamo te neke prosečne količine masnoće, 2,8 je sasvim u redu kada govorimo o mleku, jogurtu, kefiru – neće uticati na holesterol“, ističe sagovornica Marije Popović.

Punomasno mleko od 3,2 odsto masnoće i preko toga se nikako ne preporučuje osobama sa povišenim holesterolom. Postoji i mleko sa 3,8 procenata masnoće namenjeno za kafu, ali ima i onih koji kupuju mleko direktno od proizvođača čija masnoća ide i do šest odsto, što svakako nije preporuka. 

Nije svako meso odgovorno za visok loš – LDL holesterol 

„Skuša, losos i sve ribe severnih mora jesu masne međutim one imaju veliku količinu omega-3 masnih kiselina. Omega-3 masne kiseline su izuzetno povoljne za naše krvne sudove i one smanjuju upalne procese. Te omega-3 masne kiseline su obavezne u terapiji povišenog holesterola", podsetila je dr Stanković.

Kada se govori o jajima i holesterolu, doktorka napominje da jaja ne treba u potpunosti izbegavati.

„Ako ne postoji neki dodatni problem sa jetrom, odnosno lučenje žuči i žučne kiseline, onda može dva do tri puta u toku nedelje da se koristi celo jaje, a belance može dva do tri u toku dana, odnosno svakodnevno“, a doktorka podseća da je belance odličan izvor proteina i da nekad može čak da zameni meso. 

Za svinjetinu se može reći da je izuzetno odgovorna za nivo holesterola jer ima zasićenih masnih kiselina. Ako je jagnjetina odnosno ovčetina, onda su problem transmasne kiseline jer su one karakteristične za meso preživara. Mada, napominje nutricionistkinja, određeni radovi pokazuju da te transmasne kiseline koje su prirodno nastale, deluju sasvim drugačije od oni nastalih hemijskim putem, kao što je slučaj sa margarinima. 

Kada se govori o crvenim mesima, osim svinjetine profesorka je otkrila da tu spadaju i živinski batak i karabatak, te posebno istakla da ne bi trebalo konzumirati kožicu.

„Zato se ističe belo pileće meso. Ono je posno i to može da se koristi. Tako i kod junetine i teletine. Čist but je čisto meso, a oko vrata i oko kičme to spada u ta neka crvena mesa i nešto što je malo jače, odnosno masnije“, razjasnila je doktorka. 

Za voće i povrće nema ograničenja osim u količini

Dozvoljena je upotreba svih vrsta povrća, uključujući i mahunarke, od voća – jabuke, trešnje, jagodasto voće, ananas, dinja…

Iako ništa nije zabranjeno, o količini mora da se vodi računa, upozorila je prof. dr Stanković.

„Znači, 200 grama kod odraslih osoba, kod dece 300 grama voća. Dve voćke u toku dana sasvim su dovoljne“, kaže doktorka.

Koštunjavo voće dozvoljeno je u manjim količinama – tri puta nedeljno po 30 grama.

Sa sokovima od ceđenog voća takođe treba biti pažljiv jer nemaju dijetna vlakna, što nas opet vraća na vezivanje šećera s jedne strane, a s druge strane, u čaši voćnog soka ima mnogo više od 200 grama voća. 

Ulja, masnoće i začini

Gošća Ordinacije je potvrdila da maslinovo ulje snižava loš (LDL)  holesterol, pa je  prokomentarisala i ono poznato da ljudi kako bi snizili holesterol popiju kašičicu maslinovog ulja.

„To je trik. To u stvari spada u tzv. prirodne lekove, ali ne samo maslinovo ulje, to je kombinacija maslinovog ulja i limuna u jutarnjim časovima. To deluje u stvari na čišćenje jetre. Čišćenjem jetre poboljšava se sam metabolizam u jetri i funkcija jetre, pa na taj način i sprečava nastanak viška holesterola“, razjašnjava ona.

Jednom do dva puta u toku nedelje dozvoljeno je suncokretovo ulje, meki namazni margarini i svinjska mast, a potpuno je u redu i da se meki margarin potpuno izbaci iz upotrebe.

„Meki margarini su biljni margarini i dobijaju se takozvane transmasne kiseline koje su izuzetno aterogene, odnosno lepe se za krvne sudove. Naročito ovi tvrdi margarini mnogo prednjače u odnosu na meke margarine“, naglašava doktorka i dodaje da jednom do dva puta nedeljno možemo da koristimo svinjsku mast, ali da ostalim danima kuvanu hranu prelivamo ekstradevičanskim maslinovim uljem.

Majonez se zabranjuje zbog visokog procenta masnoće, dok loj, za razliku od svinjske masti, sadrži transmasne kiseline koje, istina, nisu kao kod tvrdih margarina, ali ih ipak treba izbegavati, posavetovala je profesorka. 

Bezalkoholna i alkoholna pića

Iako su voćni sokovi dozvoljeni, bitno je da pravimo razliku između vrsta voćnih sokova, pa tako doktorka preporučuje da u restoranu radije popijemo čašu soka od sveže ceđenog voća nego da uzmemo domaću kafu.

Ipak, voćne sokove ne bi trebalo piti svakodnevno, ali zato limunadu bez šećera ili meda, možemo da pijemo u neograničenim količinama.

Da li će kafa dovesti do povećanog nivoa holesterola zavisi od tipa kafe, rekla je dr Stanković.

„Naša, domaća kafa, crna, kuvana, ima veliki procenat masnoće. Ona povećava homocistein, amino-kiselinu koja dovodido povećanja masnoće u organizmu. Rađene su čak i studije u Srbiji. Kod ljudi koji su izbacili domaću kafu iz upotrebe dolazilo je do drastičnog pada homeocisteina, kao i pada ukupnih masnoća, odnosno holesterola i triglicerida u organizmu“, ističe gošća Ordinacije. 

Doktorka je otkrila da je od svih kafa koje se trenutno pojavljuju na tržištu najbolja filter kafa. 

Kakao i topla čokolada zabranjeni su zato što su masni. "Ponekad, ima u sebi antioksidanse, zato je i preporučena crna čokolada upravo zbog kakaoa i tog antioksidativnog dejstva, ali opet treba voditi računa – vrlo umereno, samostalno, bez bilo kakvih dodataka, odnosno bez šećera i mleka", preporuka je stručnjaka. 

Slatkiši

Kada se kaže voćni sladoledi tu se misli na one čvrste sladolede koji se sastoje samo od vode i arome, tzv. vodeni sladoledi, dakle ne oni koji su mlečni, sa punomasnim mlekom, čokoladom, pa tako ne ni oni voćni sladoledi koji su sa mlekom.

Zabranjeni slatkiši su na spisku jer se u njima nalaze skrivene masnoće, pojasnila je profesorka.

„Dosta masnoća se upotrebljava za pravljenje tih kolača, u principu su to tvrdi margarini i upravo zbog toga su zabranjeni“, napominje dr Stanković.

Suplementi

Suplementi koji se preporučuju kako bi se rešio problem sa lošim (LDL) holesterolom, su omega-3 suplementi, ukoliko u ishrani nema dovoljno ribe.

„Pored toga, postoji na tržištu niz suplemenata koji snižavaju holesterol uz ishranu da preveniraju upotrebu medikamenata. To su suplementi koji sadrže pre svega crveni pirinač. To je pirinač koji ima i ta dijetna vlakna i koji za sebe vezuje masnoće i izbacuje ih iz organizma. Tu su različiti suplementi koji pored toga u sebi sadrže i kurkumu koja ima protivupalni efekat, sadrže vitamine C i E, koji imaju antioksidativna dejstva“, zaključila je prof. dr Veroslava Stanković.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 16. децембар 2024.
2° C

Коментари

Bravo
Шта је све (не)дозвољено да се једе када имате повишен холестерол
Krusevac
Преминуо новинар Драган Бабић
Omiljeni režiser
Луис Буњуел – редитељ који нам је показао да ово није најбољи од свих могућих светова
Posle toliko vremena..
Репер Диди најбогатији међу славнима, Ђоковић на 68. месту
Zdravlje
Редовно коришћење аспирина узрокује хиљаде смрти годишње