Kako se pravilno konzumira med
Med je zaista superhrana, ujedno i uživanje za nepce i efikasno sredstvo lečenja. Prepun je vitamina i minerala, enzima i antioksidanata, pun ugljenih hidrata u obliku šećera, pa čak i nekih aminokiselina.
Sve civilizacije su dobro poznavale čudotvornu moć meda u ishrani i lečenju. Svi pčelinji proizvodi su izuzetno delotvorni, pre svega ako ih primenjujete pravilno.
Med ne bi trebalo odmah progutati, već dozvoliti da se postepeno otapa u ustima. Drugi način je da se konzumira rastvoren u čaši tople vode, mleku ili čaju. Obavezno treba da se koristi drvena ili plastična kašika, jer metal neutrališe lekovito dejstvo.
Kod angine pektoris, ali i zapaljenja usne duplje i desni, uzimajte kašičicu meda na svaka tri sata, najbolje kristalizovanog, a idealno je da budete u ležećem položaju i ostavite da se polako otapa u ustima. Ako koristite i med u saću ili sa voštanim poklopcem, žvaćite ga nekoliko puta u toku dana.
Najbolji med je sirov, neobrađen, koji se nikada zagreva u procesu prenosa od saća do staklene tegle (ne plastične).
Med je vrlo dobar za oči i vid. Gasi žeđ, umanjuje efekte otrova, koristan je kod poremećaja urinarnog trakta, bronhijalne astme, kašlja, dijareje i mučnina, čisti i leči rane.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 6
Пошаљи коментар