недеља, 12.05.2013, 17:53 -> 18:17
Dar prirode - smrčak
Pored toga što je jedna od najukusnijih gljiva na ovom podneblju, smrčak je izuzetno zdrav, te ga s' pravom nazivaju darom prirode. Sadrži visok nivo antioksidanata, bogat je vlaknima, poboljšava rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem.
Smrčak spada u red najzdravijih plodova prirode. Ova gljiva raste od aprila do juna u niskoj travi i proređenim šumama, ali sušena može da se kupi u dobro opremljenim marketima.
Vrlo su zdrave i omiljene u mnogim domovima i restoranima. Smrčak sadrži visok nivo antioksidanata, pomoću kojih se bori protiv slobodnih radikala (nestabilni molekuli ili joni velike reaktivnosti), koji u organizmu stupaju u hemijske reakcije sa delovima ćelije, pri čemu dovode do biohemijskih, strukturalnih i funkcionalnih poremećaja.
Ova gljiva poboljšava i rad jetre, a blagotvorno deluje i na kardiovaskularni sistem. Smrčak koriste i kao dijetalnu hranu, jer je bogat vlaknima.
Vitamini i minerali, koji se nalaze u smrčku poboljšavaju gustinu kostiju, rad srca i povećavaju životnu energiju. Ova divlja gljiva cenjena je zbog zanimljivog izgleda. Ima kapicu nalik pčelinjem saću.
Ta rupičasta tekstura je idealna za soseve i čorbe, jer dobro upija različite ukuse i lako se sjedinjuje.
Za one koji nisu dobri poznavaoci gljiva, najbolje je da smrčke kupuju u marketima i prodavnicama, jer postoje slične vrste, koje su otrovne dok se termički ne obrade.
Упутство
Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.
Број коментара 0
Пошаљи коментар