Svrljiški belmuž najbolje jelo sa sirom na svetu po oceni portala "Taste Atlas"

Gastronomski portal "Taste Atlas" svrstao je svrljiški belmuž na prvo mesto u kategoriji jela sa sirom, ispred čuvenih specijaliteta iz Francuske, Bugarske, Gruzije. Ovo je drugi put da ovaj specijalitet dobija svetsku pažnju, nakon što je prošle godine na toj listi bio na trećem mestu. Takva popularizacija dovela je do veće potražnje ovog proizvoda koji se nalazi na listi nematerijalnog kulturnog nasleđa Srbije.

Nekada hrana svrljiških pastira, danas specijalitet koji je Svrljig stavio na svetsku gastronomsku  mapu. Tajna je, kažu poznavaoci, u kvalitetnom ovčijem i kravljem siru sa Svrljiških planina i dugom mešanju za koje je potrebna snaga.

Sladunka Đorđević iz sela Varoš kaže da je najvažniji dobar mladi sir: „Pet minuta dok se otopi, kasnije se doda brašno projino i pšenično. Gotov je kad se odvaja od šerpe, pusti maslo, a i niz čelo kad poteče znoj“.

Svrljiška mlekara, koja je ovo jelo brendirala sa namerom da očuva tradiciju svrljiškog kraja i belmuž učini dostupnim sladokuscima širom Srbije, sada ima više posla.

„Restorani, kafane, prodavnice, imaju veću potražnju, jer ljudi su znatiželjni da probaju belmuž i to se odražava na prodaju. Ali ima dosta posla za nas. Moramo da se organizujemo, da se poljoprivrednici organizuju, da ima više stoke, više mleka, više tih proizvoda u ponudi“, objašnjava Vlada Krstić, direktor Svrljiške mlekare.

Popularnost belmuža nije stigla preko noći

Belmuž, prošle godine na trećem mestu a ove godine najbolji po oceni svetskih gastronoma, doprinosi i povećanju broja turista, pa se uz ovaj brend promovišu i drugi turistički sadržaji poput pećina, manastira, arheološkog nalazišta u Niševcu, Starog Svrljiga.

„Belmuž je proslavio ovaj kraj i turisti kad zovu, pitaju da li spremamo belmuž. Naravno da spremamo i naravno da su zadovoljni time. Dolaze iz Makedonije, Bugarske; Englezi i Rusi su nam tu svakodnevno“, navodi Mariola Đorđević iz sela Varoš.

Ovakva popularnost nije došla preko noći. Na promociji belmuža radi se dvadesetak godina kroz manifestaciju posvećenu tom specijalitetu.

„Opština Svrljig kroz Belmužijadu ulaže u promociju belmuža i sad se to vraća kroz privredu, kroz stabilizaciju stočnog fonda, samim tim kroz veći broj gastronomskih turista“, istakao je Miroslav Marković, predsednik Opštine Svrljig.

Da doprinosi zaradi stočara pokazuje podatak da se samo tokom tri dana Belmužijade potroši između tri i četiri tone sira, za šta je potrebno 15 do 20 hiljada litara mleka, koje je, u odnosu na otkupnu cenu, kroz belmuž trostruko isplativije.

четвртак, 24. април 2025.
18° C

Коментари

Da, ali...
Како преживети прва три дана катастрофе у Србији, и за шта нас припрема ЕУ
Dvojnik mog oca
Вероватно свако од нас има свог двојника са којим дели и сличну ДНК
Nemogućnost tusiranja
Не туширате се сваког дана – не стидите се, то је здраво
Cestitke za uspeh
Да ли сте знали да се најбоље грамофонске ручице производе у Србији
Re: Eh...
Лесковачка спржа – производ са заштићеним географским пореклом